Érik a ropogós cseresznye! Fogyasszunk belőle sokat, finom és egyben egészséges is!
2019. June 18.Az eperszezonnak lassan vége, de senki se csüggedjen: a nyári kedvencek java még hátravan, most éppen a zamatos cseresznye beérésének örülhetünk. A cseresznyés kevert sütemény és a clafoutis, vagyis a franciák híres tejes pitéje ilyenkor kihagyhatatlan, de persze csak úgy magában eleszegetni sem utolsó a ropogós, pirosló szemeket. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy nem csak finom, hanem roppant egészséges is. Mutatjuk, milyen pozitív élettani hatásokkal bír, csupa jó dolog, így csakis arra biztathatunk titeket, hogy cseresznyézzetek minél többet!
1. Tele van antioxidánsokkal
Antioxidáns és antioxidáns között is lehet különbséget tenni. Például a meggyben található antioxidánsok megvédik szervezetünket a szabad gyököktől, ezáltal pedig erősítik az immunrendszerünket. A cseresznyében ezzel szemben kissé más típusú antioxidánsok találhatók, ezek akkor hasznosak különösen, ha a valamilyen testmozgást is végzünk.
2. Rákbetegségek megelőzése
A cseresznye magas rosttartalma segíthet megakadályozni a bélrendszer rákos megbetegedéseinek kialakulását, emellett a már említett magas antioxidáns és C-vitamin tartalma szintén hatékonyan részt vesz az ilyen típusú betegségek megelőzésben.
3. Enyhíti az izomfájdalmat
Egy tanulmány keretein belül a szakemberek érdekes kísérletet folytattak le hosszútávfutók közreműködésével. A sportolók egyik része cseresznye- és meggylevet ivott futás előtt, a többiek viszont a gyümölcsital nélkül vágtak neki a távnak. Akik fogyasztottak az italból, kevésbé panaszkodtak futás utáni izomlázra, mint a gyümölcslevet nem fogyasztó kontrollcsoport. A magyarázat valószínűleg a cseresznyefélék gyulladáscsökkentő hatásában rejlik, amely hatására az izmok kevésbé sérülnek a mozgás során.
4. Jobban alszunk tőle
Az alvásunkat egy melatonin nevű hormon szabályozza. A cseresznye gazdag ennek természetes formájában, így tehát ha lefekvés előtt eszünk egy marék cseresznyét, biztosan jobban fogunk aludni. Részben a melatonin miatt, részben pedig azért, mert még az izmaink is ellazulnak.
5. Gyulladáscsökkentő hatás
Több tanulmány bizonyította már a cseresznye – és a meggy – gyulladáscsökkentő hatását.
Forrás: so delicious