Ezzel a két tésztamítosszal jobb leszámolni
2020. December 15.Az egyik leggyakrabban fogyasztott, de mégis sokszor helytelenül elkészített élelmiszerünk a tészta. Egyrészt léteznek olyan fontos szabályok, amelyeket jó, ha betartunk, ilyen például a főzővíz sózása vagy az, hogy amennyiben néha megkeverjük főzés közben, akkor nem fog annyira összetapadni. Másrészt viszont vannak olyan széles körben ismert mítoszok is, amelyeket inkább felejtsünk el, ha tényleg finom tésztaételeket szeretnénk az asztalra varázsolni.
Sose öblítsük le hideg vízzel
A tészta akkor igazán finom, ha nincs túlfőzve. Ebből alakult ki az a furcsa konyhai szokás, hogy miután levesszük a tűzről és leszűrjük, hideg folyó víz alá tartjuk a tésztát. Ám valójában ezzel több kárt okozunk, mint amennyi haszna van, ugyanis így egyszerűen csak lemossuk a tészta felszínéről a bevonatot képző keményítőt. Az egyetlen eset, amikor érdemes hideg vízzel leöblíteni a tésztát, az az, ha tésztasalátát készítünk, ilyenkor egy kis olívaolajjal is locsoljuk meg, hogy ne tapadjanak össze a tésztadarabok.
Olajat a főzővízbe? Teljesen felesleges
A megfőtt, leszűrt tésztára sokan öntenek egy kis olajat, hogy ne ragadjon össze. Ahogy említettük, ez tésztasaláta esetén kifejezetten jó ötlet. Ebből kiindulva támadt az a gondolat, hogy a főzővízbe tett olaj eleve meg tudja akadályozni a tészta összetapadását. Viszont éppen azt szeretnénk, hogy a tésztánk kissé ragacsos legyen, hiszen csak így tud a szósz jól hozzátapadni, az olajjal pedig épp ellentétes hatást érünk el. Sokkal jobb, ha főzés közben párszor megkeverjük a tésztánkat, így elég ragacsosra fő a szószhoz, de nem annyira, hogy ne tudjunk vele dolgozni.
Forrás: mashed