Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan marináljunk? Konyhai gyorstalpalónk tisztázza az alapokat

2022. January 28.

Mi is az a marinád? 

Marinálásnak azt a folyamatot nevezzük, amikor készítünk egy savas, ízesített folyadékot, és abba valamilyen élelmiszert helyezünk. Ez lehet hús, zöldség vagy gyümölcs is. A sav elengedhetetlen, általában citromlé, ecet vagy bor. A marinádok leggyakoribb összetevői a víz, az olaj, az előbb már említett savas komponens, illetve só, bors és egyéb fűszerek. Lehet nedves és száraz a marinádunk, ez utóbbinak hasonlóak az összetevői, ám a nedves komponens kimarad, cserébe gyakran kerül bele mustár, hogy a fűszerek megfelelően hozzátapadjanak a marinálandó élelmiszerhez.

 

Ezt már olvastad? Mit jelent a húsoknál a szabadtartású kifejezés?

 

Milyen célt szolgál? Mire ügyeljünk?

Akár nedves, akár száraz a marinád, feladata, hogy a rágósabb húst omlósabbá, puhábbá, szaftosabbá, illetve mind a húsokat, mind a zöldségeket és gyümölcsöket ízletesebbé tegye. A marinád rokona a sóoldat is, de abból általában kimarad a savas komponens, és – nyilvánvalóan – sokkal hangsúlyosabb benne só.

A marinád ecetes (savas) komponense felel azért, hogy a hús szövete elkezdjen lebomlani. Ahogy a szövet bomlásnak indul, úgy tudják egyre inkább átitatni a fűszerek. Fontos viszont, hogy ne marináljunk túl hosszú ideig, mert akkor az ecet/más sav túlságosan lebontja a húst. Fagyasztott húst sem szerencsés marinálni, mert az ecettől pépes állagúvá válik. Szintén a hús lebontásában segít, ha enzimekben gazdag hozzávalók kerülnek a marinádba. Ilyen lehet az ananász, a gyömbér és a papaja.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a nyers húsok betegségeket okozó baktériumokat tartalmazhatnak. Ezért jó hűtőben marinálni, a marináló folyadékot pedig felhasználás után mindenképpen dobjuk ki. Az sem mindegy, miben marinálunk. Mivel a fémek nem szeretik az ecetekben található savakat, használjunk inkább üveg vagy műanyag edényt.

 

Miért érdemes alkalmazni? 

A marinálás még a legunalmasabb csirkének vagy fehér húsú tengeri halfilének is izgalmas ízt kölcsönöz anélkül, hogy a hús vagy hal tápértékéből levonna, illetve üres kalóriákat sem ad az ételhez. Hasonló a helyzet a zöldségekkel, gyümölcsökkel is. Olyan fűszerekből készítsük a marinádot, amiket eleve szeretünk, hiszen aromájukat intenzíven érezni fogjuk majd az elkészült ételen. A sertés- és marhahús akár egy éjjelen át is marinálódhat, a halakat és tenger gyümölcseit viszont elég 2 órát marinálni a legjobb eredmény eléréséhez. Zöldségeknél és gyümölcsöknél ennél rövidebb idő is elegendő. 

 

Ez is érdekelhet: 

Jól mutatnak a nagy szemű sók a boltok polcain? Mutatjuk, mire használhatod

 

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tudod hogyan készül az instant kávé?

Tudod hogyan készül az instant kávé?

Honnan ered? Hogyan készül? És mennyi koffeint tartalmaz?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!