Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Sütit sütnél? Legyen mindig otthon zamatos citrushéjad!

2020. április 16.

Az alábbi praktikáról nyugodtan kijelenthetjük, hogy pofonegyszerű. És egyúttal a homlokunkra is csaphatunk: vajon miért nem alkalmaztuk korábban? Elkezdeni persze sosem késő – így legyen mindig otthon süteményekbe felhasználható citrushéjunk. 

A citrushéjak – például a citrom, a lime és a narancs héja – remekül passzolnak a különféle édességekhez, desszertekhez. Adagolhatjuk magához a tésztához, legyen szó kevert vagy kelt tésztáról, és el ne felejtsük az omlós sütiket (kekszek, piték, linzerek) se! Aztán keverhetjük a töltelékhez, például dióhoz, mákhoz, almához, túróhoz, mindegyikhez szuper választás némi citrusos extra íz. Isteni „ne kapcsold be a sütőt” típusú édességekhez is: tejszínes, túrós, joghurtos, tejfölös sütés nélküli tortákhoz, rétegezett desszertekhez, pohárkrémekhez, bonbonokhoz, trüffelekhez, palacsinta töltelékhez és hűtött finomságokhoz. És akkor még nem említettük, hogy szárnyasokhoz, salátaöntetekhez, fűszersókhoz, házi likőrökhöz szintén tehetünk citrushéjakat. 

Akár hőkezeljük, akár nem, csak bio, kezeletlen héj kerüljön a süteményeinkbe, ételeinkbe! De hogy „pár reszelésnyi” – ahogy a legtöbb recept írja –  citrom- vagy narancshéj miatt ne kelljen mindig friss gyümölcsöt vásárolnunk, vessük be az alábbi trükköt! 

Ha úgyis vettünk narancsot, citromot, lime-ot, akár sütikhez, gyümölcssalátákhoz, akár limonádéhoz, gyümölcsléhez vagy csak úgy eszegetni, mielőtt bármit is csinálnánk velük, járjunk el a következőképpen! Alaposan, forró víz alatt mossuk meg a gyümölcsöt, törölgessük szárazra, majd hámozóval vagy rövid pengéjű késsel hámozzuk meg. Amíg a héj külső része finom, aromás, addig az alatta található fehér réteg már kesernyés, ez utóbbi tönkreteheti az egész süteményünket. Ha véletlenül lehámozzuk a fehér részt is, fordítsuk meg a héjat, és belülről is „hámozzuk meg”, hogy megszabaduljunk a kesernyés résztől. 

Az így nyert héjdarabokat hagyhatjuk egészben, nagyobb darabokban, de akár kisebb csíkokra is vághatjuk. Ezután nincs más dolgunk, mint fagyasztótasakba porciózni – érdemes 1-1 adagnyi mennyiségekre osztani –, és bedobni a mélyhűtőbe. Itt akár 3 hónapig is eláll, így mindig lesz friss citrushéjunk. 

 

Forrás: The Kitchn 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tényleg hatásos a citromhéj a hangyák ellen?

Tényleg hatásos a citromhéj a hangyák ellen?

A kis, fekete ellenségeink ezzel az oldattal állítólag legyőzhetőek

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.