Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A fotó illusztráció

Tényleg hatásos a citromhéj a hangyák ellen?

A kis, fekete ellenségeink ezzel az oldattal állítólag legyőzhetőek
2017. May 29.

Mindegy, hol élünk, a hangyák mindig megtalálnak bennünket. Minden tavasszal felbukkannak és egész nyáron át a lakásunkban nyomoznak lepottyant morzsák után. De talán van megoldás arra, hogy kiirtsuk őket és megakadályozzuk a következő csapat beáramlását.

A legelső dolog, hogy mindig tartsuk tisztán a konyhai felületeket, és elzárva az ételeinket. „Többnyire az édességeket kedvelik” – mondja Dave Lofquist, etimológus, az Arrow Exterminators műszaki vezetője. „Petetermelési időszakban viszont inkább fehérjét keresnek.”

Hogyan szabadulhatunk meg tőlük vegyszermentesen? Sokan nem szeretnek vegyszerrel tisztítani a konyhában, hiszen a felületek nagy része az étellel is érintkezik. Így a kaja-biztonságos megoldás, ha citrusfélével (pl.: citrommal) vesszük fel a harcot a betolakodók ellen. Használjuk ki a héjban található d-limonént. Ez a savas olaj mérgező a hangyák számára (érintkezéskor megöli őket), valamint elmossa a nyomaikat, így a még élő társaik nem tudják megtalálni az étel forrását. „A hangyák feromon-nyomot követve jutnak el az ételhez, tehát ha az ösvény eltűnik, összezavarodnak.” – magyarázza Scot Svenheim, etimológus.

Így készítsük a citromos oldatot:

  1. Tegyük a citromhéjat egy edénybe, adjunk hozzá annyi ecetet, hogy pont ellepje.
  2. Melegítsük fel a keveréket. Amint gőzölögni kezd, vegyük le a lángról – ne hagyjuk, hogy felforrjon. Pár órát vagy akár egy egész éjszakát hagyjuk állni.
  3. Másnap öntsük át a keveréket egy üvegbe, szereljünk rá szórófejet és fújjuk oda az oldatot, ahol hangyákat látunk.

Ha rendszeres probléma a hangyainvázió, már jó előre készítsük el az oldatot, és tároljuk a hűtőben, amíg szükség lesz rá. Figyeljük meg, milyen irányban haladnak a hangyák, találjuk meg a bejáratot, melyen keresztül bejutnak a házba. Így pontosan tudjuk majd, hol kell lefújnunk őket. Spray-zés után várjunk egy keveset, majd töröljük le a felületet.

forrás: thekitchn.com

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!