Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123 RF

Számoljuk a makrókat! Vagy ne?

Egy érdekes étrend során a makrotápanyagok bevitelét kell kiszámolnunk. Hatásos ez egyáltalán?
2018. August 17.

Létezik egy program, az IIFYM (If It Fits Your Macros – ha illik a makródhoz). Ez egy teljesen ingyenes kalkulátor, amely a makrotápanyagokat számolja ki nekünk, és személyre szabott étrendet állít össze nekünk. Rengeteg fitness blogger dolgozik ezzel, de vajon tényleg jó módszer-e a számolgatás.

Az ételeink fő összetevői a makrotápanyagok: a szénhidrát, a fehérje és a zsír. Ezeknek a szigorú beviteli arányát számolja ki a program a magasságunk, a testsúlyunk, valamint az elérni kívánt célunk alapján. Emellett fontos az is, hogy milyen a napi aktivitási szintünk – tehát mennyi kalóriát égetünk el.

A készítői szerint ez a legkönnyebben követhető, így legjobban fenntartható étrend. Nem szabja meg, hogy miket együnk, csak azt, hogy milyen tápanyagból mennyit kell bevinnünk – így akár benyomhatunk egy sütit is este, ha maradt még aznapra szénhidrát. A lényeg, hogy mindig kövessük, hol tartunk, jegyezzük fel az adott ételben található makrotápanyagok mennyiségét, és számoljunk.

Ha előre jól megterveztük a napot, akkor szinte bármit ehetünk: lehet édes reggeli, sőt uzsonnára valami cukros, csokis mámor. Az IIFYM segít, hogy nyomon kövesd az étrendedet, sőt, a nem otthoni étkezések is egyszerűbbek, ugyanis csak az ételben található makrókat kell figyelembe vennünk – és ez is előre tervezhető. Nagy előnye még, hogy megértjük, pontosan miből tevődnek össze az ételeink, mit is viszünk be pontosan a szervezetünkbe, és mennyi egy adag.

Viszont hátránya is akad: valószínűleg többet eszünk, mint amennyit azelőtt. Ez jó dolog lehet annak, aki tömegel, vagy hízó kúrán van, esetleg az étvágyán igyekszik javítani. De ebben a programban néha olyankor is kell enni, amikor nem vagyunk kifejezetten éhesek, hiszen meg kell lennie a napi makróknak. Nem a szervezetünkre hallgatunk, hanem a programra. Nem az alapján eszünk, hogy éhesek vagyunk-e, vagy tele lettünk, hanem a számok miatt.

Annak ellenére, hogy rugalmas étrendként hirdeti magát, nem az. Itt is vannak bizonyos pontok, amelyekhez igazodni kell, és teljesíteni a napi adagot.  Mivel bármit ehetünk, így több cukrot viszünk be, mint általában – nem azért, mert kívánjuk, hanem mert ott a kapu, hogy lehet. Hovatovább mindez lehet, hogy végül nem hogy nem fogyat, de még súlygyarapodást is eredményez.

Nem feltétlenül ördögtől való dolog ez, hiszen valóban megtanít arra, hogy mik a kellő tápanyagok egy egészséges étrendhez, viszont nem biztos, hogy mindenkinek való ez a módszer – ahogy ez érvényes az összes fogyókúrára. Térképezzük fel a szervezetünk igényeit, de nincs azzal gond, ha intuitívan étkezünk, és minden tápanyagból fogyasztunk.

via: Popsugar

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Együnk úgy, mint a déli partiak

Együnk úgy, mint a déli partiak

Ilyen a south beach étrend.
Új diéta a láthatáron: keto cycling

Új diéta a láthatáron: keto cycling

A keto étrend egy könnyített, sokkal jobban tartható változata jelent meg nemrég.
3 alaptipp diétázóknak

3 alaptipp diétázóknak

Sok fogyókúra csak rövidtávú eredményeket ígér. Ha hosszútávon is karcsú derekat, egészségesebb életet szeretnénk, kövessünk néhány alapelvet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!