Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

3 alaptipp diétázóknak

Sok fogyókúra csak rövidtávú eredményeket ígér. Ha hosszútávon is karcsú derekat, egészségesebb életet szeretnénk, kövessünk néhány alapelvet.
2018. July 16.

Együnk egészséges, tápláló ételeket

Reggelire válasszunk rostban gazdag élelmiszereket, melyek eltelítenek minket, így ebédig nem nézünk nassolnivaló után. A tányérunk egy részét (akár a felét) zöldségekkel töltsük meg, emellett pedig kisebb mennyiségben fogyasszunk állati fehérjét és keményítőt. A zöldségek minőségi rostokat és folyadékot juttatnak a szervezetünkbe, továbbá tele vannak tápanyagokkal.

Fenntartható étrendet válasszunk

A legjobb diéta az, amelyet hosszú távon tudunk tartani – sőt, beépítjük a mindennapjainkba, így nem egy fogyókúra lesz, hanem az átlagos étkezésünké válik. Alakítsunk ki saját szabályokat, amelyek kivitelezhetők, de rugalmasak is. Egy túl szigorú étrend nem veszi figyelembe a szervezetünk szükségleteit, hanem külső szabályok alapján diktál – ezáltal nehezebb hosszú távon űzni, hiszen kényszerként hat, cseppet sem természetes.

Keressünk egy olyan étrendet, amelyben megbízhatunk

Vannak, akiknek szükségük van arra, hogy legyen előttük egy terv, amelyet követhetnek. Ilyenkor érdemes kikérni egy szakértő (táplálkozási tanácsadó, személyi edző, orvos) véleményét, hogy a leginkább személyre szabott étrendet követhessük. Sokan a 80/20-at ajánlják. Ennek a diétának a lényege, hogy az étkezésünk 80%-át egészséges, tápláló, hozzáadott cukor nélküli ételek teszik ki (sok-sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű termékek, stb.), a maradék 20%-ban pedig engedünk a csábításnak (vagyis bemegyünk a fánkoshoz és nem számoljuk a kalóriákat).

Az efféle megengedőbb étrendekkel kiküszöböljük a szigorú diéták mindent vagy semmit elvét, amely hosszú távon maximum nagyon keservesen tartható fenn. Koncentráljunk arra, hogy sok rostot vigyünk be (gyümölcsökből és zöldségekből), emellett fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot.

via: Eating well

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezért diétabarát gyümölcs az alma

Ezért diétabarát gyümölcs az alma

Kutatók kimutatták, hogy az alma támogatja a fogyást. De hogyan? És milyen egyéb előnyei vannak még?
Működnek a diétás shake-ek?

Működnek a diétás shake-ek?

A fogyást segítő turmixokat étkezések helyett szokás fogyasztani súlycsökkentő program részeként.
Új, veszélyes fogyókúra tört be: a Hamupipőke diéta

Új, veszélyes fogyókúra tört be: a Hamupipőke diéta

Mondjuk is, miért ne vágjon bele senki!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!