Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Új diéta a láthatáron: keto cycling

A keto étrend egy könnyített, sokkal jobban tartható változata jelent meg nemrég.
2018. July 23.

Az eredeti ketot nagyon nehéz követni: persze, lehet bacont eszegetni, de a szénhidrát és a fehérje bevitelét erősen korlátozza. A keto cycling (keto körforgásnak is fordíthatjuk) egy könnyített változat, amely így hosszabb távon könnyebben fenntartható.

Pontosan hogyan is működik ez a módszer?

Nincsenek még rögzült szabályai, de valami olyasmi, hogy heti 5-6 nap szigorú keto étrendet követünk, ezt pedig egy csaló nap követi (ezen a napon magas mennyiségben vihetünk be szénhidrátot). Hasonló a szénhidrát körforgáshoz, mikor magas és alacsony szénhidrátos napok váltják egymást.

Milyen előnyei vannak?

Habár még nem végeztek kísérleteket a témában, sokak szerint a keto cycling szabályozza a hormonokat. Itt-ott találni utalást arra, hogy a hosszantartó szénhidrát-restrikció megzavarhatja a pajzsmirigyhormon szintjét. A cycling ezt igyekszik kiküszöbölni. A keto influenza néven ismert mellékhatás is csökken, hiszen az 1-2 magas szénhidrátos nap változatosságot visz a táplálkozásba.

Emellett a kitartást is erősíti: néhány lazább nap után könnyebb ismét követni a szigorú diétát. A fenntartható étrendek egyébként is a hosszú távú súlycsökkenés kulcsai.

Ez is megoldás a fogyásra?

Ha a keto cyclingot választjuk, akkor a szénhidrátos nap után mindig némi többletsúlyt tapasztalhatunk. Ez csupán azért van, mert a szénhidrátgazdag étrend a szervezetet több víz megtartására ösztönzik. Tehát nem zsír szökik fel, hanem folyadék, amely a következő ketos napon le is megy.

Viszont veszélyei is lehetnek ennek az étrendnek, hiszen a csalónapok könnyen kicsúszhatnak az irányításunk alól és csalóhetekké, -hónapokká válhatnak. Ha tudatosítjuk, hogy ez csak egy nap, de ezen a napon szinte mindent szabad, akkor sokkal jobban kézben is tartjuk az étrendünket. Ésszerű keretek között legyünk magunkkal megengedőek, hiszen az önsanyargató, szigorú diéták nem tarthatók fenn sokáig.

via: Delish

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mik azok a ketonok?

Mik azok a ketonok?

Ha ketogén diétát folytatunk, akkor a vizeletben levő ketonok a cél, viszont ha cukorbetegek vagyunk, akkor az épp hogy veszélyes előjel.
Ezt az 5 kaját kerülni kell a keto diéta alatt

Ezt az 5 kaját kerülni kell a keto diéta alatt

A magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diétában ez az öt tiltott dolog
Milyen alkoholt válasszunk, ha keto diétát tartunk

Milyen alkoholt válasszunk, ha keto diétát tartunk

Különleges étrendek alatt sem kell mindig nemet mondanunk egy iszogatós péntek estére, csak figyeljünk arra, mit választunk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!