Ezért érdemes sütés előtt megfőzni a krumplit
2020. December 10.A burgonya az egyik legkedveltebb és legsokoldalúbb zöldségféle. Megsüthetjük, megfőzhetjük, kisüthetjük olajban és pürét is készíthetünk belőle. Ha a sütés mellett döntünk, nemcsak gusztusosan ropogós finomság lesz a végeredmény, hanem még egészségesebb is, mint például az olajban kisütött variációk.
A legtöbben nagyon hasonlóan sütik meg a burgonyát. Meghámozzák, felaprítják, meglocsolják egy kis sütésre alkalmas (olíva)olajjal, szétterítik egy sütőlemezen, majd betolják sülni. Gyors, egyszerű, de ha így teszünk, kihagyunk egy olyan lényeges lépést, ami pár perc alatt megvan, és csak egy fazék forró víz kell pluszban hozzá.
De miért főznénk meg, ha úgyis megsütjük?
A burgonya sütését leginkább úgy ronthatjuk el, hogy kiszárítjuk a sütőben, ez pedig rágós és összességében nem túl bizalomgerjesztő ételt eredményez. Ha viszont előfőzzük a burgonyáinkat, akkor sütéskor már nem célunk, hogy belül ne maradjon nyers a krumpli, hanem csak azt kell elérnünk, hogy a külseje finom ropogós legyen. Létezik hosszú és bonyolult tudományos magyarázata is jelenségnek, de most legyen elég annyi, hogy ha legközelebb krumplit sütünk, akkor előtte egyben főzzük meg félpuhára, és csak utána vágjuk darabora és tegyük a sütőbe. Az eredmény magáért fog beszélni.
Forrás: mashed