Ezekkel a praktikákkal tuti nem marad betonkemény a mézeskalács
2022. December 12.Léteznek rögtön puha mézeskalácsot ígérő receptek, de alapvetően kijelenthetjük: nem óriási gond, ha egy kicsit kemény a frissen sütött mézeskalács, hiszen pár egyszerű trükkel szépen megpuhíthatjuk a süteményt. Nézzük a legismertebb és leghatékonyabb módszereket!
Sütés előtt
Recepttől függetlenül már sütés előtt is tehetünk azért, hogy puhább legyen a mézeskalács. Fontos, hogy nem linzert készítünk, ne nyújtsuk ki túl vékonyra a tésztát! Ha éppen csak 1 mm, könnyen kiszárad, törik. Másrészt még véletlenül se süssük túl sokáig a sütit! Mérettől és vastagságtól függően 180 °C-on 6-12 perc elegendő, amikor kivesszük a sütőből a sütit, legyen szinte puha, hűlés közben szilárdulni és keményedni fog. A sütőt alsó-felső sütésre kapcsoljuk, ne légkeveréses funkcióra! A mézeskalács idővel puhul, ezért érdemes ezzel kezdeni a karácsonyi sütést. Mivel a krémes csodákkal ellentétben sokáig eláll, időt is spórolunk a helyes sorrenddel.
Tipp: Ismered a mézeskalács emberkék sztoriját?
Sütés után
Miután kihűltek a mézesek, hagyjuk legalább egy éjszakát a sütőlemezen szobahőmérsékleten. Utána jöhet a jól bevált süteményes doboz (lehet üveg, műanyag, fém)! Megoszlanak a tippek, hogy mit érdemes a mézesek mellé tenni. Sokan egy szelet kenyérre vagy pár cikk almára esküsznek. A megmosott almát vágjuk gerezdekre, majd tegyük a sütik mellé, a kenyeret egyszerűen csak helyezzük a dobozba. Ha megszáradt az alma, vágjuk le vékonyan a szélét, így tovább használhatjuk, a kenyeret cseréljük frissre.
Hasonlóan jó szolgálatot tehet a narancshéj is. Ha nem élelmiszert pakolnánk a dobozba, válasszuk a szalvétás tippet. Egy papírszalvétát – vagy még jobb, ha nagy nedvszívó tulajdonsággal bíró konyhai papírtörlőt – mártsunk vízbe rövid időre, addig, hogy megszívja magát. Tegyük egy pohárba, majd így a dobozba.
Végezetül még egy ötlet azoknak, akiknek van hűvös kamrájuk, pincéjük, esetleg fedett teraszuk: a hideg levegő is segít megpuhítani a mézeskalácsot.
Ezt már olvastad?