Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezekkel a praktikákkal tuti nem marad betonkemény a mézeskalács

2022. December 12.

Léteznek rögtön puha mézeskalácsot ígérő receptek, de alapvetően kijelenthetjük: nem óriási gond, ha egy kicsit kemény a frissen sütött mézeskalács, hiszen pár egyszerű trükkel szépen megpuhíthatjuk a süteményt. Nézzük a legismertebb és leghatékonyabb módszereket!

Sütés előtt

Recepttől függetlenül már sütés előtt is tehetünk azért, hogy puhább legyen a mézeskalács. Fontos, hogy nem linzert készítünk, ne nyújtsuk ki túl vékonyra a tésztát! Ha éppen csak 1 mm, könnyen kiszárad, törik. Másrészt még véletlenül se süssük túl sokáig a sütit! Mérettől és vastagságtól függően 180 °C-on 6-12 perc elegendő, amikor kivesszük a sütőből a sütit, legyen szinte puha, hűlés közben szilárdulni és keményedni fog. A sütőt alsó-felső sütésre kapcsoljuk, ne légkeveréses funkcióra! A mézeskalács idővel puhul, ezért érdemes ezzel kezdeni a karácsonyi sütést. Mivel a krémes csodákkal ellentétben sokáig eláll, időt is spórolunk a helyes sorrenddel.

Tipp: Ismered a mézeskalács emberkék sztoriját?

Sütés után

Miután kihűltek a mézesek, hagyjuk legalább egy éjszakát a sütőlemezen szobahőmérsékleten. Utána jöhet a jól bevált süteményes doboz (lehet üveg, műanyag, fém)! Megoszlanak a tippek, hogy mit érdemes a mézesek mellé tenni. Sokan egy szelet kenyérre vagy pár cikk almára esküsznek. A megmosott almát vágjuk gerezdekre, majd tegyük a sütik mellé, a kenyeret egyszerűen csak helyezzük a dobozba. Ha megszáradt az alma, vágjuk le vékonyan a szélét, így tovább használhatjuk, a kenyeret cseréljük frissre.

Hasonlóan jó szolgálatot tehet a narancshéj is. Ha nem élelmiszert pakolnánk a dobozba, válasszuk a szalvétás tippet. Egy papírszalvétát – vagy még jobb, ha nagy nedvszívó tulajdonsággal bíró konyhai papírtörlőt – mártsunk vízbe rövid időre, addig, hogy megszívja magát. Tegyük egy pohárba, majd így a dobozba.

Végezetül még egy ötlet azoknak, akiknek van hűvös kamrájuk, pincéjük, esetleg fedett teraszuk: a hideg levegő is segít megpuhítani a mézeskalácsot.

Ezt már olvastad?

 

Így lesz tökéletes a cukormáz a mézeskalácsra

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!