Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A mézeskalács emberkék története

2018. november 18.

Még 5 hét karácsonyig… Ha már ti is hangolódnátok az ünnepekre, kezdjétek el ezzel a cikkünkkel! A finom, fűszeresen illatos mézeskalács emberke, azaz a gingerbread man sztorijára voltunk kíváncsiak, utánanéztünk, hogy vajon honnan ered.

Sok más recepthez hasonlóan a gingerbread eredete is a múlt homályába vész. Magát a gyömbért először Kínában termesztették, majd onnan került át Európába a selyemúton keresztül. A fűszeres édesség receptje valószínűleg a 11. századi keresztes hadjáratok során jutott el Európába, ember formájú süteményt viszont már az ókori görögök is készítettek.

A középkorra rendkívüli módon elterjedt a mézeskalács Európában, különösen Lengyel-, Német- és Franciaországban, Hollandiában, valamint a Brit-szigeteken. A lengyel verzió mézet, lisztet és fűszereket (fahéj, gyömbér, bors, szegfűszeg, szerecsendió) tartalmazott, és nagyon hasonló lehetett az általunk is ismert mai mézeskalácshoz. Ugyancsak a középkorban vált szokássá, hogy különböző ünnepekre, kirakodásokra mézeskalácsot készítettek. Ezeket a süteményeket virágokról, madarakról, páncélokról, állatokról és királyokról mintázták meg.

A mézeskalácsot tehát mindenféle méretben és formában készítették, ám I. Erzsébetről tartják azt, hogy elterjesztette az emberke formát a 16. században. Az egyik gálaestjére készülve ugyanis arra utasította a királyi mézeskalács-készítőt (igen, ilyen mesterség is létezett), hogy a meghívott méltóságokat formázza meg a tésztából.

Több hiedelem fűződik a mézeskalács emberkékhez. Lovagi tornákon, ha egy lovag kapott egy darab mézeskalácsot, az állítólag szerencsét hozott neki. Hölgyek pedig, akik férjet szerettek volna fogni maguknak, gyakran fogyasztottak gingerbread mant. Úgy vélték ugyanis, hogy így javulhatnak majd az esélyeik.

A mézeskalács házikók a 16. századi Németországból származnak, ám, hogy honnan ered ez a szokás, az máig tisztázatlan. Ismertté viszont a Grimm fivérek meséje alapján vált. Az azonban mindenképpen rejtély, hogy a karácsonyhoz hogyan kapcsolódott hozzá a mézeskalács emberke és mézeskalács házikó készítése.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mézeskalács kenyér egészséges hozzávalókból

Mézeskalács kenyér egészséges hozzávalókból

Nálunk ugyan nincs hagyománya, de más nemzetek előszeretettel készítik el nevéhez hűen kalácsként, vagy éppen kenyérként a mézeskalácsot. Ugyanaz a mézes-fűszeres íz világ, csak éppen sokkal laktatóbb, így akár egy téli reggelinek is tökéletes.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!