Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Elkezdenél jógázni? Mutatjuk, miért tesz jót az egészségednek

2021. december 4.

A jóga nem csak holmi múló szeszély a fitneszvilágban! Ez a precíz mozdulatokból, légzésgyakorlatokból és koncentrációból álló technika több, mint 5000 éves múltra tekint vissza. Nem egyszerű mozgásforma, annál komplexebb, egyenesen filozófia, mely szerint a test, elme és lélek szétválaszthatatlan összeköttetésben van, tehát ami a testnek jó, az jó léleknek is. Két fő formáját gyakorolják nyugaton: a hatha és a vinyasa jógát. A kezdőknek inkább javasolt hatha lassú, megfontolt mozdulatokból áll, a vinyasa gyorsabb, a légzés és a mozdulatok összehangolására helyezi a hangsúlyt. Akik űzik, megesküsznek rá, hogy milyen jó és milyen sok mindenen segít. De van-e ennek tudományos alapja?

Jó a szívünknek

A klasszikus testmozgás szívre előnyös hatásai jól dokumentáltak, de a mindennapi jógázás is komoly előnyökkel jár. Több tanulmány szerint támogatja a szívizomzat egészségét, és csökkenti a szívritmuszavarok előfordulási esélyét.

Viszlát, depresszió!

A depresszió kényes kérdés, mert rengeteg kiváltó oka lehet, sok esetben nem tudunk egy konkrét körülményt vagy betegséget megnevezni, ami kiválthatja. Kontrollcsoportos kísérletek viszont arra jutottak, hogy már egy hónapnyi jógázás is kimutatható arányban csökkenti a depressziót, szorongást, valamint javítja az alvást és az általános közérzetet.

Témába vág: Miért sportolnak keveset a magyarok? Íme a válasz!

Hátfájás ellen

Ahogy idősödünk, a hátfájás az egyik leggyakoribb nyűg, ami kínozni kezd minket. Szerencsére ezen is segíthet a jógázás. Különböző felmérések szerint hatékonyan csökkentheti ezeket a nehezen diagnosztizálható fájdalmakat.

Agyserkentő

Nem csak depresszió és szorongás ellen lehet hatásos a jógázás, hanem segíthet a memórián, agyi funkciókon, és elodázhatja a korosodással együtt járó szellemi leépülést. Egy tanulmány szerint a jógázók agyának emlékezésért és érzelmi állapotuk szabályozásért felelős területe is jobban működik.

Ezt már olvastad?

https://izeselet.hu/magazin/ha-csak-napi-30-percet-setalsz-maris-jo-esellyel-lefogysz/

Forrás: Eat This, Not That!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.