Egészséges, finom és sokoldalú, ez a mák
2021. August 24.Kevés más országban ismerik és szeretik annyira a mákkal készült ételeket, mint nálunk, mégis a legtöbb háztartásban csak a karácsonyi bejgli és a mákos guba elkészítésekor kerül elő ez a méltatlanul mellőzött alapanyag.
Mivel szuper telítetlen zsírforrás, illetve az olyan ásványi anyagokban is gazdag, mint például a kalcium, a vas, a magnézium és a cink, bizony megéri nem csak az ünnepi asztalon találkozni vele.
Habár alapvetően elég megosztó alapanyag, én kifejezetten szeretem jellegzetes ízét, így pár éve úgy döntöttem, mostantól megpróbálom jobban becsempészni a hétköznapjaimba is. Így született meg például a mákos-citromos amerikai palacsinta receptem, vagy az egyik kedvenc reggeli zabkása variációm is. De feldobhatunk vele ezeken kívül akár különböző salátákat, péksüteményeket és kenyérféléket is.
Citromos-mákos zabkása
Hozzávalók (2 adaghoz):
10 dkg apró szemű zabpehely
2 dkg darált mák
½ citrom
5 dl (növényi) tej
1 ek vaníliaaroma
3 ek görög joghurt
10 dkg friss gyümölcs
Elkészítés:
A zabpelyhet összekeverjük a mákkal és a citrom reszelt héjával, majd felöntjük tejjel, frissen facsart citromlével és vaníliaaromával. Közepes lángon, gyakori kevergetéssel sűrű kását készítünk belőle.
Görög joghurttal és friss gyümölccsel, például áfonyával vagy meggyel tálaljuk.