Egész tojás vagy csak tojásfehérje? Számít, hogy melyiket fogyasztjuk?
Az utóbbi időben különböző fogyókúrás trendek részeként elterjedt az a nézet, hogy a tojás egészségesebb, illetve jobban össze is egyeztethetőbb a fogyással, ha kizárólag a fehérjéjét fogyasztjuk. Vajon igaz az állítás, vagy csak egy újabb divatos hóbortról van szó?
Lássuk először a tojás összetételét! A tojásfehérje 90%-ban vízből és 10%-ban fehérjéből áll, emiatt sokkal alacsonyabb a kalóriatartalma az azonos tömegű egész tojásnál: csak 16 kalória szemben a 71-gyel. Ám egyáltalán nem elég a kalóriákat nézni, hiszen a tojássárgájában egy sor fontos tápanyag is fellelhető, amelyekre szervezetünknek szüksége van. A tojásfehérje rajongói azt szokták még kiemelni, hogy a fehérje (mint tápanyag) 2/3-a a tojásfehérjében található meg, viszont a sárgájában van összes koleszterin és zsír, ám nem ennyire egyszerű a helyzet. A tojásban található szinte összes tápanyag – A- és B-vitamin, folsav, riboflavin, vas, szelén, valamint foszfor – ugyanis mind a sárgájában lakozik.
És mi a helyzet a koleszterinnel? Tény, hogy a sárgájában van az összes koleszterin, de ezúttal is árnyaltabb a kép. Korábban úgy vélték, hogy a sok koleszterin elfogyasztásának egyenes következménye a magas koleszterinszint, de mára a tudósok már mást mondanak. A tudomány jelen állása szerint nem az étrendünkben található koleszterin minden gond forrása, hanem a telített zsírok és transzzsírok, amelyek a májunkat koleszterin előállítására ösztönzik. A tojásban elsősorban egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat találunk, így ezek nem váltanak ki a fentihez hasonló reakciót a szervezetünkben.
Ha mindenképpen valamilyen színtiszta fehérjeforrást szeretnénk az étrendünkben tudni, akkor fogyaszthatunk tojásfehérjét, de az egész tojást se hanyagoljuk a sárgájában található tápanyagok miatt.
Forrás: mashed