Csoki és menta – régóta fogyasztjuk a furcsa párost
2022. July 2.A csoki sok mindennel jól párosítható: mogyoróvajjal, különböző gyümölcsökkel, mályvacukorral vagy éppen sajttal. Ma már tudjuk, hogy a mentával is remekül harmonizál, viszont biztosan eszünkbe jut az első találkozásunk az After Eight csokival… Bátran beleharaptunk? Vagy bizarrnak találtuk a kombinációt? Külső – és már beavatott – szemlélőknek mindenesetre rendkívül szórakoztató lehet, amikor felfedezik a teljes döbbenetet és meglepetést a kóstoló egyén arcán. Van, aki megszereti, és van, aki egész életében nem vágyik rá többet. Megosztó, ez biztos, de ennek ellenére (vagy pont ezért) zseniális dolog. Hűsítő, frissítő és egyben édes is. Manapság már rengeteg mentás-csokis desszert (csoki, sütemény, fagylalt) létezik. De vajon mióta fogyasztjuk ezt az egyáltalán nem magától értetődő kombinációt?
Tipp: Vajon miért nem olvad el sütés közben a csokicsepp?
Nem új keletű dologról van szó, évszázadok óta létezik. A maják és az aztékok már évezredekkel ezelőtt ismerték a csokit, idővel pedig elterjedt szerte a világon. A kakaó erősen savas íze viszont sokaknak túl erős volt önmagában, így az európaiak hamar elkezdtek cukrot és különböző fűszereket adni hozzá, például fahéjat. Lassan teljesen hétköznapivá vált a menta is.
A csokis-mentás fagyi újabb találmány, és pontosan ismerjük az eredetét. 1973-ban tartották Anna brit királyi hercegnő esküvőjét, aminek apropóján versenyt hirdettek: keresték, hogy milyen különleges desszert kerüljön az asztalra. A megmérettetést Marilyn Ricketts nyerte csokicseppes mentafagyijával, ami aztán széles körben elterjedt.
Ez is érdekelhet:
Halak, csoki, kefir – ezek az ételek segíthetnek megőrizni bőröd fiatalosságát
Forrás: mashed