Bacon, ahogy még nem gondoltál rá – Tudtad, milyen sokoldalúan fel lehet használni?
2021. August 5.A rengeteg sütős-főzős műsornak köszönhetően egyre többet kapnak kedvet ahhoz, hogy kipróbálják magukat a tűzhely előtt. A konyhában igazán járatosak azonban azt is tudják, hogy egy-egy hozzávalót milyen sokoldalúan fel lehet használni. Itt van például a bacon, amiről a legtöbben talán az angol reggelire gondolnak, vagy esetleg a baconbe tekert májra, csirkemellre, ám ennél sokkal több ételhez passzol. Mutatunk néhány ötletet, hogyan tudod a baconnel új szintre emelni a konyhaművészetedet.
Hagyományos ételek, kis extrával
Ha például vendégeket vársz és pogácsával szeretnéd megkínálni őket, azt is elkészítheted baconnel. A recept nem ördöngösség: a túrós, 60 dekányi lisztből készült pogácsatésztához 20 dkg-nyi apró kockára vágott, előre megpirított bacont teszünk, a tésztát a szokásos módon megkelesztjük, majd szaggatjuk és kisütjük.
Ha a sós tésztáknál maradunk, a quiche-eket is feldobhatod baconnel, akár a szeletelt, akár a kockázott változatával. Ha az előbbit választod, érdemes a nyers pitetésztára fektetni őket, majd erre jöhet a quiche tölteléke, legyen az spárgás, spenótos, négysajtos vagy húsos. Ha a kockázott változat mellett döntenél inkább, pirítás után egyszerűen csak keverd bele a quiche töltelékébe, és voilá, sütés után kész is az isteni étel!
Édes ételek – sós változatban
Mivel muffinból is létezik sós változat, méghozzá rengeteg, nem árt megjegyezni, hogy itt is van baconös opció. Az egyszerű sós muffin alaptésztát játszi könnyedséggel feldobhatod egy kis túróval, kaporral és baconnel, de társíthatod akár különféle sajtokkal is, például füstölt sajttal vagy márványsajttal.
Még mindig nem fogytunk ki az ötletekből: a bacon a palacsinta egyik alapanyagaként is megállja a helyét. Itt elsősorban az amerikai, kisebb és vaskosabb palacsintára gondolunk, a sós változat a tésztájába is beleszórhatsz előre felaprított bacont, de akár egy sós tésztájú pancake mellé is eheted a megpirított baconszeleteket.
A krémlevesek sztárhozzávalója
A bacon a levesekhez is csodálatosan illik. Az alap ezúttal ne az olajon megpirított hagyma, hanem a megpirított baconkockák legyenek, így igazán különleges ízvilágú leveseket kaphatsz. A megpirított bacon olaján elkészített édesburgonya-, sütőtök- vagy borsóleves fantasztikusan mély, telt ízű finomság lesz, amit ha főzés közben megbolondítasz egy kanál mézzel, tuti, hogy hatalmas lesz a sikered. Tálaláskor bármelyik verziót feldobja, ha egy szelet fodrosra sült baconnel díszíted, vagy ha sűrűbben készíted a krémlevest, a kockára vágott, pirított bacon is jól mutat a tetején, ropogós állaga pedig tökéletesen harmonizál a leves krémességével.
És még egy tipp: ha már megpirult a baconöd, és kisült belőle a zsír, ne öntsd ki, inkább tedd el későbbi felhasználásra. Sült krumplihoz is tökéletes, de leveshez, húsokhoz is felhasználhatod.
A fenti receptekhez válassz kiváló minőségű, cukor- és tartósítószermentes bacont: a Gierlinger kínálatában olyan prémium minőségű kockázott és szeletelt baconöket találsz, amelyek már önmaguknak is hihetetlenül finomak, ha pedig a fentebb említett sós ételekhez használod fel, garantált, hogy a végeredmény ellenállhatatlanul ínycsiklandó lesz.