Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Alig eszel szénhidrátot, mégis többet mutat a mérleg? Ez lehet a kiváltó ok

2021. March 20.

Itt a tavasz, az első napsugarakkal együtt újra előkerül a diéta és a fogyókúra kérdése. Sokan érzik úgy, hogy „majd most”, ha már a januári életmódváltás kevésbé volt sikeres. Jöhet a szénhidrátok fogyasztását visszaszorító diéta, aztán a csalódás: fogyás helyett többet mutat a mérleg. Mi lehet a probléma?

Több oka is lehet annak, hogy a szénhidrátok megvonásának hatására a súlyunk nem kezd el csökkenni, hanem stagnál, netán még növekedésnek is indul. Jó tudni, hogy rengeteg szénhidrátmegvonásra alapuló diéta létezik, ilyen például a ketogén, az alacsony szénhidráttartalmú paleo és az Atkins-diéta. Van, aki nem követ konkrét módszert, hanem meghatározza, hogy napi szinten maximum 50-100 gramm (vagy más általa megfelelőnek ítélt mennyiségű) szénhidrátot fogyaszt el. A tudományos alapokat, orvosi ajánlásokat nélkülöző diéták legfeljebb rövid távú eredményeket hozhatnak, ezektől ne várjunk jó eredményeket, inkább egészségkárosító hatásúak.

Emellett tény az is, hogy az egyszerű alacsony szénhidráttartalmú étrend kevésbé szigorú, mint más diéták, épp ezért nem is biztos, hogy segítségével hatékonyan sikerül megszabadulni a plusz kilóktól. Főleg, ha nem figyelünk arra, hogy mivel helyettesítjük azokat a kalóriákat, amelyek a szénhidrátokkal együtt kerültek volna a szervezetünkbe. Jó példa erre, ha az egyébként egészségesként számon tartott olajos magvakkal pótoljuk egy az egyben a kalóriákat.

Mi a baj a magvakkal?

A magvak és diófélék gazdagok fehérjékben és egyéb fontos tápanyagokban, szénhidráttartalmuk pedig elenyésző. Viszont ha csak a szénhidrátokra koncentrálunk, könnyen abba a csapdába eshetünk, hogy hatalmas mennyiséget elrágcsálunk belőlük rengeteg felesleges kalóriát és zsírt juttatva a szervezetünkbe.

Mire figyeljünk még?

Hasonló a helyzet a sajtokkal. Megnézzük a táblázatunkban, hogy szinte nem tartalmaznak szénhidrátot, emiatt büntetlen falatokként tekintünk rájuk, holott mind zsírban, mind kalóriákban igencsak gazdag a legtöbb fajtájuk.

Mi a megoldás?

Nem győzzük hangsúlyozni a kiegyensúlyozott étrend fontosságát, szénhidrátokra szükség van, nem mellőzhetjük teljesen az étrendünkből. A táblázatokat pedig mindig komplexen vizsgáljuk: nemcsak az számít, hogy mennyi szénhidrát van egy adott ételben, hanem fontos a többi tápértéke is, ügyeljünk a kalóriákra és a zsírtartalomra.

Forrás: Eat This, Not That!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Valóban rossz, ha este szénhidrátot eszünk?

Valóban rossz, ha este szénhidrátot eszünk?

Először is: teljesen oké, ha este eszünk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!