A görögdinnye még az edzésben is segít
Ha egyetlen gyümölcsöt ehetnék csak életem végéig, jó eséllyel a görögdinnyét választanám, mert amellett, hogy finom édes íze felér egy desszerttel, nagyon jól hidratál is, és magas víztartalmának köszönhetően hamar eltelít.
Gyerekként akár fél dinnyéket is gond nélkül megettem egy ültő helyemben, de ma már ennél azért tudatosabb vagyok. Egyrészt megtanultam, hogy édeskés ízét viszonylag magas cukortartalmának köszönhetjük, ami mellé nem társul jelentősebb rost- és fehérjetartalom, ami képes lenne egyenletesen tartani a vércukorszintet. Emiatt nem is ajánlott rendszeresen csak önmagában fogyasztani. Másrészt pedig rájöttem, hogy nemcsak gyümölcsként, hanem mint alapanyag is tekinthetünk rá, hiszen sós ételekkel, sőt zöldségfélékkel párosítva nagyon különleges és komplex ételeket készíthetünk belőle.
Sokan nem tudják, de a görögdinnye nagyon szuper edzés előtti és edzés utáni táplálék is, ugyanis citrullin- és káliumtartalmának köszönhetően növeli az edzés alatt nyújtott teljesítményt, és hozzájárul az izmok gyorsabb regenerációjához. Mindenképp érdemes bevetni a nyári edzések alkalmával.
Tipp: Legyen változatos a görögdinnye felhasználása!
Görögdinnyés csirkesaláta
Hozzávalók (2 adaghoz):
25 dkg csirkemell
1 ek adalékanyagoktól mentes ételízesítő
30 dkg görögdinnye
1 fej lollo rosso saláta
¼ db lila hagyma
5 dkg feta sajt
10 dkg áfonya
½ db lime
A csirkemellet megtisztítjuk, egy edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje, és beleszórjuk az ételízesítőt. Közepes lángon kb. 25 percig főzzük, majd villával széttépkedjük.
A görögdinnyét negyedekre, majd szeletekre vágjuk. Kimagozzuk és felkockázzuk. A salátát megmossuk, lecsepegtetjük, majd kisebb darabokra tépkedjük. A lila hagymát megpucoljuk, hajszálvékony szeletekre vágjuk, a feta sajtot felkockázzuk, az áfonyát megmossuk.
Végül az előkészített alapanyagokból összeállítjuk a salátát, és meglocsoljuk a lime levével.
Ezt a receptet is próbáld ki: