Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

7 jel, hogy többet kell ennünk

Lányok, asszonyok, figyelem!
2017. May 25.

Kevesen tudják, de ha kevés kalóriát juttatunk a szervezetünkbe, akkor szabotáljuk a súlyvesztést. Ezt Lisa Youg, a New York Egyetem adjunktus professzora és táplálkozási tanácsadó is megerősíti: „A kalóriabevitel korlátozása mindig hátrányokat eredményez.” Hiszen a szervezetnek kalóriára van szüksége, hogy elégesse azokat.

Gondoljunk úgy az élelmiszerekre, mint a test beindítójára. Ez biztosítja a normális anyagcserét, így lehetővé teszi a fogyást. A szervezetünk először üzemanyagként használja az ételt, majd a zsírokból nyer energiát. Viszont ha túl kevés kalóriát juttatunk be, akkor a szervezet éhezési üzemmódba kapcsol, kezdi lebontani a sovány izomszöveteket, hogy abból nyerjen energiát, hajlamosabb megkötni a tápanyagokat, melynek következtében lassul az anyagcsere, tehát nem kerül le a túlsúly.

Plusz az alacsony kalóriatartalmú reggeli után hajlamosabbak vagyunk tízóraira valami cukrosat fogyasztani, vagy túlenni magunkat ebédnél. Emellett az aktív testmozgás több kalóriát igényel – a nőknek minimum napi 1500 kalóriát kell bevinniük. Ha ezt a minimumot nem kapja meg a szervezet, nem tudnak rendesen működni a biológiai funkciók.

Innen tudhatjuk, hogy kevés kalóriát fogyasztunk:

1. Állandóan az ételre gondolunk: Egészséges snackekkel ez könnyedén kiküszöbölhető – bejuttatjuk a napi ajánlott kalóriamennyiséget és jobban tudunk összpontosítani a teendőinkre.

2. Kihagyunk bizonyos étkezéseket: Ez közel sem a fogyás kulcsa. Fáradtnak érezzük magunkat, ha túl kevés kalóriát viszünk be, ezért valószínű, hogy később felhagyunk a diétával. Young napi három nagyobb és kettő kisebb étkezést javasol.

3. Nem jön meg: A ciklusunkban semmilyen változás nem következik be, ha egészséges mértékben diétázunk. Az alacsony kalóriabevitel viszont a menstruáció szabálytalanságát, vagy akár elmaradását eredményezheti. Ez azért van, mert a szervezet nem jut elég zsírhoz ahhoz, hogy beinduljon a szexuális hormon termelése, mely beindítja a menstruációs ciklust.

4. Szörnyű fejfájásaink lesznek: Az agyunk a vérben található glükózból szerzi az energiát, mely az elfogyasztott szénhidrátokból van. A kevés glükóz az agyban csökkenti az energiaszintet – a szédülés, a koncentrációzavar és a fejfájások mind annak a jelei, hogy kevés kalóriát fogyasztunk.

5. Egyre fárasztóbbak az edzések: Állandó fáradtságot érzünk, amit az energiahiány idéz elő. Az aktív testmozgásnak már a gondolatától elálmosodunk.

6. Szuper érzékenyek leszünk: Az amerikai hangry szó mindent lefed (hungry-éhes + angry-mérges). Ha visszaveszünk a kalóriákból, sokkal gyakrabban előfordul, hogy ingerlékenyebbek leszünk. Több kutatás is rámutatott, hogy egy strukturált rend (pl.: szigorú diéta követése) gyakran bosszúsabb mindennapokkal társul.

7. Nem lakunk jól: Egy sovány saláta ebédre egyáltalán nem laktató, csupán arra jó, hogy még többet akarjunk enni. Ha a tányérunkra teljes kiőrlésű kenyeret, egészséges zsírokat és sovány fehérjét is pakolunk, kevésbé vágyakozunk majd a desszertre.

 

forrás: prevention.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kajás program hétvégére - evés nélkül

Kajás program hétvégére - evés nélkül

Na jó, csak popcorn. És kanapé és jöhetnek a hétvégi kényelmes esték!
Így állítsd meg a stresszevést

Így állítsd meg a stresszevést

12 tuti tipp - Táplálkozási szakértők és pszichológusok tanácsai.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!