21 tipp és érdekesség az ősz egyik kedvencéről, a körtéről
2019. October 15.Nem álltunk meg pár dolognál, rögtön 21 izgalmas tényt és ötletet gyűjtöttünk össze az ősz nagy kedvencéről, a körtéről.
1.Elképesztően jól mutat süteményekben (az ízekről nem is beszélve). A fordított tortában (tarte tatin) például remekül néz ki a körteszeletekből álló réteg, és sütik tetején szintén szépen mutat. Sőt, a bevállalósak belesüthetik egészben – például gyümölcskenyér jellegű édességekbe. És akkor még nem beszéltünk a leveles tésztába burkolt körtékről…
2.Alig lehet olyan gyümölcsöt találni, amelynek ennyi alfaja ismert, nagyjából 2500 különböző fajta körtéről tudunk.
3.Fagyasztható, ha előtte feldaraboljuk, majd cukor és citromlé keverékével összeforgatjuk.
4.Köretként vagy desszertként tálalhatunk körtekompótot. A kompót finom és praktikus étel, hiszen így a gyümölcs tartósítását is kipipálhatjuk.
5.Az ókori babiloniak, majd később a germán törzsek is szent faként tisztelték a körtefákat.
6.Egy édeskés körtelekvár (hasonlóan a fügelekvárhoz) jól kiegészítője a sajttálaknak.
7.Édes lekvár vagy tüzes csili? A csilis körtelekvár az egyik legizgalmasabb dolog, amit kenyérre kenhetünk. És ne feledjük: húsok mellé is tökéletes, akár lekvár, akár fűszeres chutney formájában.
8.Akármilyen hihetetlen, a körték 83%-ban vízből állnak.
9.A klasszikus almás helyett próbáljuk ki a körtés rétest! Lehet rendhagyó leveles süti vagy klasszikus rétes is, mindenhogy finom.
10.Elgondolkoztatok már azon, hogy hogyan kerül egy egész gyümölcs a pálinkás üvegbe? Két módszer is létezik. Vagy a még kicsi gyümölcsre ráhúzzák az üres üveget, így a gyümölcs az üvegben nő meg, amikor pedig beérik, leveszik a fáról, és rátöltik a pálinkát. A kevésbé időigényes módszer pedig a talp nélküli üveg, amelybe egyszerűen belehelyezik a körtét, és utólag ragasztják rá a talpát.
11.A körték nagyon sérülékenyek, illetve gyorsan romlásnak indulhatnak, így nagyon elővigyázatosan kell tárolni őket.
12.Töltsük meg! És hogy mivel? A fantáziánkra van bízva, ugyanis a körte édes és sós töltelékekkel is nagyon jól harmonizál.
13.Az almához és paradicsomhoz hasonlóan a körték etilént termelnek, ennek hatására a többi zöldség- és gyümölcsféle gyorsabban érik be.
14.Ha tartósítani szeretnénk, citrom, bor, méz és fűszerek keverékében is eltehetjük, így hetekig eláll.
15.Az alma és a körte hasonlít egymásra: a víz- és kalóriatartalmuk szinte megegyezik, ám a körte kevésbé savas, ezért édesebb ízű.
16.Következő ebédre készítsünk ropogós körtesalátát zöld levelekkel, sajtkockákkal és dióval.
17.Hűvös, sötét helyen érzik magukat a legjobban a körték, ezért ha lehetőségünk van rá, tároljuk a pincében. Az oxigénben szegény környezet ideális számukra, ezért fagyasztózacskóba is tehetjük őket.
18.A körte és a vörös áfonya kombinációja jól illik a különböző vadhúsokhoz.
19.Körtés pizza? Lehet, hogy elsőre meglepően hangzik, de finom hagymával és gorgonzola sajttal, egy kis fekete-erdei sonka pedig még jobban kihozza az ízeket. Ha nincs idő a házi pizzára, készítsünk egy gyors tésztaételt!
20.Körte, vörösbor és fahéj – ez az abszolút őszi ízkombináció.
21.Isteni zöldfűszerekkel párosítva, a legfinomabb zsályával, rozmaringgal és kakukkfűvel.
Forrás: Frisch gekocht