Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Ősz = körte

Megszámolni sem lehet, annyi ötletet ad a felhasználására Horvát Sára
2016. September 28.

A körte igazi őszi gyümölcs, nyár végétől megjelennek az első, pirospozsgás darabok a piacon, és még télen is válogathatunk a különböző fajtákból. Ezért is olyan értékes, mert az alma mellett ez az ősz és a tél fő gyümölcse. Az almát kicsit későbbre tartogatom, kezdjük most a körtével.

Teljesen egyértelmű, hogy körtéből remek desszerteket lehet készíteni; az már sokkal kevésbé, hogy sós ételekhez is jól passzol. De ne is szaladjunk ennyire előre: nézzük, mit tud ez a körte.

korte_2

Először is egészséges. Persze, hiszen gyümölcs. Na jó, de ezen túl rostos! A rost, emberek, nagyon nagyon fontos, tisztítja a bélrendszert, és ezzel karban is tartja azt.

C- és K-vitamin, valamint réz tartalma is magas, ezért érdemes belőle –  főleg ezekben a téli hamar sötétedős, betegeskedős hónapokban  – sokat fogyasztani.

Na és akkor nézzük konkrétabban, hogyan is fogyaszd. Az egyik nagy kedvencem a körte kéksajttal és dióval. Ez tulajdonképpen szimbolikusan azt jelenti, hogy a körte szinte bármilyen sajttal jól működik együtt, még ezzel az igen erőteljes ízű penészes sajttal is. Az olajos magvakat is szereti, mandula, dió, mogyoró, bármi jöhet. Én a félbevágott körte magházát szoktam kivájni, és ebbe töltöm a kéksajtos, diós krémet, és pár csepp balzsamecettel, vagy balzsamecet krémmel tálalom. Nyersen salátákban spenóttal, az említett magokkal, rukkolával, sajtokkal, sült húsok mellé kiváló. Ha főtt, vagy sült sós verziót keresel, akkor húspácnak nagyon jó, mert nem lesz édes tőle az étel, viszont jól puhítja a húst, és pl. a körtés sütőtökrém leves, amit viszonylag gyakran készítek gyömbérrel, és chilivel, a kissé savanykás ízével minden vacsoravendégünknek kellemes meglepetés. De sütöttem már karfiollal, barnavajjal, zsályával és törökmogyoróval, karácsonyi köretként teljes sikert aratott.

Aztán hadd ne kezdjek bele az édességekbe, mert nem bírom abbahagyni. Párolt körte, körtés pite, körtehab, torta, egy szuper körte ropogós, fánkszerű cucc, amit olajban kell kisütni (olajban, az csak jó lehet!), a sima körteszósz, vagy püré, amit magában az ember pillanatok alatt elkanalazgat… szóval jó dolog ez a körte, én mondom.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy micsoda koktélokat lehet körtepüréből vagy körteléből készíteni, mert pl a whiskey-hez nagyon jól passzol, és, hogy a körtepálinka micsoda egy jó találmány – persze a pálinka úgy, ahogy jó, de egy vilmoskörte pálinka azért nálam seperc alatt lesöpri az összes többit a színről. Egy szó, mint száz, ősz = körte, vagyis egyetek körtét!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!