Trüffelt készítenél az ünnepekre? Ha ezt a pár buktatót elkerülöd, tökéletes lesz!
2022. December 17.A csokis trüffel a 19. századi Franciaországban született. Klasszikus formájában a közepét ganache alkotja, amelyet vékony csokiréteg vesz körül, majd kívülre kakaópor kerül. Nevét egyrészt onnan kapta, hogy a szarvasgombára (truffle) emlékeztet, és ennek a legtöbb nyugat-európai nyelven truffle (vagy hasonló) az elnevezése. Másrészt létezik köztük szorosabb kapcsolat is: a szarvasgombát régen alkoholban, például konyakban vagy portóiban tartósították, majd miután a gombát kivették, az alkoholt desszertekhez használták fel.
Kedvet kaptál? Jó hír, hogy a trüffel otthon is könnyedén elkészíthető, csupán néhány apró dologra érdemes odafigyelni.
Ne spóroljunk az alapanyagokon!
Csokoládé, vaj, tejszín, kakaópor, alkohol és opcionálisan további ízesítők, hozzávalók ízlés szerint. Szerezzünk be jó minőségű alapanyagokat, margarinnal, főzőtejszínnel és tortabevonóval nem lesz az igazi!
Az izeselet.hu alapreceptje:
Hozzávalók:
1,5 dl habtejszín
25 dkg étcsokoládé
só
keserű kakaópor
Elkészítés:
A tejszínt felmelegítjük. A csokoládét felaprítjuk és egy tálba tesszük, finoman megsózzuk. Összekeverjük, hozzáöntjük a tejszínt, majd az egészet egy dobozba töltjük és lehűtjük. Ha megdermedt, lehet vele dolgozni. Golyókat készítünk belőle, és meghempergetjük a kakaóporban.
Tipp: A Sirtfood-diéta a csokira és a vörösborra esküszik
A trüffel alapja a ganache – ne legyen túl kemény!
A trüffelgyártás folyamata röviden összefoglalva roppant egyszerűen hangzik: a hozzávalókat megolvasztjuk, egyneműre keverjük, majd hagyjuk állni, szilárdulni. Tegyük hűtőbe, de nézzünk rá időnként, a túl keményre szilárdult massza ugyanis nehezen formázható.
A csoki és tejszín aránya nagyon fontos
Ha nem megfelelő, akkor a ganache túl sűrű lesz. Lassan melegítsük fel a csokit, a receptben előírt mennyiségű tejszínt pedig harmadonként adjuk hozzá alaposan keverve minden adag között. Akkor jó, ha selymes és csillogós az összekevert csoki és tejszín.
A tejszín hőmérséklete is számít
A tejszínnek annyira kell melegnek lennie, hogy megolvassza a csokit. Legyen meleg, de ne forraljuk!
Szabályos golyócskák? Nem feltétlenül!
Ha a szarvasgombával való hasonlóságából indulunk ki, akkor bizony nyugodtan lehet kissé szabálytalan a trüffelünk! És bár a klasszikus verzióban kakaóporba hempergetjük, nyugodtan kipróbálhatunk más bevonatokat is, például kókuszreszeléket. Csodásan mutatnak majd együtt a kínálótálon!
Forrás: mashed
Ezt már olvastad?