Hogyan menthetjük meg az elsózott ételeket?
2022. November 30.Nem kell szerelmesnek lennünk ahhoz, hogy véletlenül elsózzuk az ebédet. Lehet, hogy túl sokat teszünk bele, lehet, hogy figyelmetlenségből kétszer sózzuk meg, az eredmény ugyanaz: oda a finom étel. Mit tehetünk ezekkel az elsózott fogásokkal, van-e még remény számukra? A jó hír, hogy valószínűleg igen, jöjjenek a mentőötletek!
Adjunk hozzá valami savasat
A só mennyiségét nem fogja csökkenteni, de a savas extra hozzávaló – mint a citromlé, ecet vagy valamilyen paradicsomos termék – elnyomhatja a só ízét. Elsőre csak egy keveset tegyünk az ételhez, jól keverjük össze, majd ha szükséges, rakjunk bele még egy kicsit. Próbáljunk olyan savas hozzávalót választani, ami ízben passzol az elsózott ételhez, vagy használjunk semleges ízű rizsecetet, fehérborecetet.
Adjunk hozzá valami édeset
A barna cukor vagy a juharszirup jellegzetes karamellízt ad az ételünknek, ami akár jól is működhet, ha passzol az elsózott fogás alapízeihez. Ha jobb lenne valami semlegesebb, maradjunk a hagyományos cukornál.
Tipp: Vajon korlátlan ideig eláll a só?
Adjunk hozzá tejterméket
A krémes tejtermékek elfogyasztásuk közben bevonatot képeznek az ízlelőbimbóinkon, így azok nem észlelik annyira a sót. A tejszín, a tejföl vagy a vaj mind működhet, ismét az a kérdés, melyik passzol az ételünkhöz.
Hígítsuk vagy dúsítsuk fel az ételt
Folyadékkal, kicsit több zöldséggel, tésztával, hússal. Ha több ételt készítünk, akkor arányaiban kevesebb lesz benne a só. Csak ne sózzuk meg véletlenül harmadszor is reflexből!
Működik a burgonyatrükk?
Régi trükk egy nyers, meghámozott, felkockázott burgonyát dobni a levesbe vagy a pörköltbe. A krumpli elnyeli a só egy részét, miközben megfő. Ebben van igazság, de valójában a burgonya magas keményítőtartalma miatt vizet nyel el, azaz léteznek ennél hatékonyabb módszerek.
+ 2 extra tipp:
Óvakodjunk a rejtett sóforrásoktól
Olyan alapanyagokat vásároljunk, amelyeknek alacsonyabb a sótartalma. Az alaplevek például sok sót tartalmazhatnak, hasonlóan az alapporokhoz és egyéb félkész termékekhez.
Ne variáljuk a sófajtákat
Manapság rengeteg fajta sót kapni, ezeknek különbözik a szemcsemérete, ezáltal pedig ízüknek intenzitása is. Ha egyféle sóval leteszteltünk egy ételt, ne variáljunk később a só típusán, ha biztosra szeretnénk menni.
Forrás: marthastewart.com
Kapcsolódik:
Ezért a fokhagyma az utolsó: 10 konyhai tipp, ami könnyebbé tesz mindent