Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Ezért a fokhagyma az utolsó: 10 konyhai tipp, ami könnyebbé tesz mindent

2022. June 10.

Némelyik közülük egészen magától értetődőnek tűnik, mégis sokat elkövetik a hibát, hogy másképp cselekednek… 

1. A hozzávalókat egységesen ugyanakkorára szeleteld. 

Az alapszabály egyszerű: ami ugyanúgy néz ki, az ugyanannyi idő alatt fő vagy sül meg. Mégis hányszor látjuk, hogy a gulyásban az egyik húsdarab kétszer akkora, mint a másik, és a szakács csodálkozik, hogy a nagyobb kevésbé főtt át… 

2. Ne tedd a serpenyőbe a hozzávalókat, amíg az olaj nem elég forró.

Ha idő előtt, hideg vagy langyos alja teszed a hagymát, fokhagymát, egyéb hozzávalót, akkor az elázik, mielőtt átsül, és ezáltal veszít az ízéből is. 

Mutatjuk, mikor kezdd hideg serpenyőben a főzést-sütést

3. Hasznos, ha a húst sütés előtt papírtörlővel áttörölöd. 

A hús a hűtőből kivéve viszonylag sok nedvességet hordoz magában, ha áttörlöd sütés előtt, gyorsabban és egyenletesebben fog sülni. 

4. Ha fűszerekkel dolgozol, mindig a fokhagyma legyen az utolsó. 

A fokhagyma könnyen odaég, azonkívül ha korán teszed a serpenyőbe, lábasba, az ízéből is túl sokat veszít. 

5. Ha nem használsz egy edényt, lábast, serpenyőt, azonnal most el. 

Ahogy a mondás tartja: aznap este örömmel, másnap reggel körömmel. 

6. A gombát, a cukkinit és társait azután fűszerezd, hogy megpirultak. 

Sokan elkövetik a hibát, hogy akkor fűszerezik a zöldséget, amikor még épp csak a serpenyőbe került, ami óriási öngól: a gomba és a zöldség is rengeteg vizet ereszt magából, így plötty és íztelen lesz. Bölcsebb dolog megvárni, amíg kicsit megpirul, és utána fűszerezni ízlés szerint. 

7. Pácold a csirkemellet, mielőtt a sütőbe, serpenyőbe kerül a csirke.

A tévhittel ellentétben még órákra sincs szükség, már 15 perc is csodákra képes. 

8. Fűszerezd a húst sütés közben is, ne csak a végén. 

Így a folyamat különböző fázisaiban szívja magába a megfelelő fűszereket. 

9. Ha elsóztad, jöhet egy kis sav…

Vagyis egy kis citrom vagy lime, ami gyönyörűen felszívja a túl sok sót. 

10. A folyamat végén: soha ne dobd ki a serpenyő, sütő aljára ragadt barna részeket.

A legtöbbször ezek a részek a legfinomabbak. Van, hogy egy kis folyadék – pl. citromlé – kell a feloldásukhoz, de kár volna a kukába dobni ezt a réteget. A legjobb, ha visszaforgatod az ételre, különleges, gazdag ízt fog kölcsönözni a finomságnak!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!