Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Sok kicsi sokra megy! Az alábbi apró trükkök segítenek, hogy gyerekjáték legyen a főzés

2021. március 20.

Nem lehet mindenki séf vagy mestercukrász, de pár egyszerű trükkel leegyszerűsítheted a konyhai munkafolyamatokat. Ne hatalmas újdonságokra gondolj, hanem egyszerű, hétköznapi apróságokra.

Ha előre beáztatjuk a gabonaféléket, időt spórolunk

Ha a gabonaféléket, például az árpagyöngyöt vagy a lassabban megpuhuló barna rizst előre beáztatjuk, sokkal gyorsabban megleszünk a főzéssel. Érdemes előtte egyszer át is öblíteni, hogy lemossuk a keményítőt.

Tovább friss fűszerek

Ha tehetjük, egész fűszereket (bors, szerecsendió, kömény, koriandermag) vásároljunk, és csak akkor reszeljük vagy őröljük meg, mielőtt felhasználjuk, így jobban megőrzik az aromájukat.

A tökéletes gyúrt tészta titka

Akkor lesz a legjobb a tészta állaga, ha sikerül egyenletesen eloszlatnunk benne a vajat vagy a margarint. Ne bajlódjunk a kockázással, sokkal egyszerűbb lefagyasztani, majd ezután a tömböt egyszerűen belereszelni.

Használjuk az ollót is a konyhában

A késkészletekbe szoktak tenni ollót, de legtöbben maximum a csomagolásokat vágjuk fel vele, pedig sok esetben gyorsabb és egyszerűbb a használata, mint a késé. Jól vághatók ollóval például a zöldfűszerek, snidlinghez egyenesen tökéletes.

Növesszük újra az újhagymát

A megmaradt gyökeret állítsuk egy pohár vízbe, vissza fog nőni.

Fagyasszunk alaplevet

Nyáron, a szép, friss zöldségek dömpingjében gondoljunk már a téli hónapokra is! Készítsünk nagyobb adag zöldség alaplevet, és tegyük el a fagyasztóba.

Konyharuha a keverőtál alá

Sajnos a keverőtálak aljáról azt a bizonyos gumigyűrűt gyakran lespórolják a gyártók, pedig szuperül megakadályozza, hogy csúszkáljon az edény a pulton. Ha nincs gumigyűrű, tegyünk a tál alá konyharuhát, ugyanolyan jól stabilizálja keverés közben.

Tároljuk helyesen a friss, vágott zöldfűszereket

A petrezselyemzöld és más vágott zöldfűszerek sokkal tovább frissek maradnak, ha a száruk végeit levágjuk, majd vízbe tesszük, a levelekre pedig műanyag zacskót húzunk, amit rákötözünk a pohárra. Az is jó megoldás, ha a fűszereket a hűtőbe tesszük úgy, hogy a szárukat nedves konyhai papírtörlőbe csomagoljuk.

Vegyünk egy jó mérleget

A különböző mérőedények, poharak és kanalak hadát tudjuk megspórolni egy pontos konyhai mérleg beszerzésével. A teljesen lapos fajták praktikusabbak a saját tálas verzióknál.

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyümölcs blansírozás egyszerűen

Gyümölcs blansírozás egyszerűen

Csak ne kéne ott állni az edény mellett és a folyadék alatt tartani a gyümölcsöket, amíg meg nem puhulnak! Végre itt a megoldás!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.