Mi a különbség a panko kenyérmorzsa és a zsemlemorzsa között?
2022. November 18.A magyarok nagy kedvence és a vasárnapi ebédek elengedhetetlen fogása a rántott hús. Sőt, tegyük hozzá, „szinte mindent” szeretünk bepanírozni zöldségtől a halon át egészen a trappista sajtig.
Ha ázsiai jellegű étteremben kérünk valamilyen panírozott fogást, általában nem hagyományos zsemlemorzsás, hanem panko kenyérmorzsás bundával találkozhatunk. De mi is a különbség a nálunk meg szokott morzsa és japán testvére között?
Kapcsolódik: Mindent tudsz a szójaszószról?
A japán eredetű kenyérmorzsa egy speciális, héj nélküli kenyérből készül. A 2. világháború idején találták fel, neve a japán „pan” kifejezésből ered, ami kenyeret jelent. Pontosabban ez egy összefoglaló név, amit minden kenyérfélére alkalmaznak, de bizonyos esetekben szendvicsekre is, tehát pontosabb úgy fogalmazni, hogy minden lehet pan, ami kenyérre emlékeztet. A név másik fele, a „ko” pedig kicsinyítőképző, tehát ha lefordítjuk, valami olyasmit kapunk: „kenyérke”.
A kenyér, amiből készül nagyon puha, élesztős fajta, légiessége miatt a panko morzsa is könnyebb a mi a zsemlemorzsánknál. Kevesebb olajat vesz fel, ezért a pankóval panírozott ételek valamivel ropogósabbak. Nemcsak panírozni szoktak vele viszont, kerülhet salátákra és tészták tetejére is.
Forrás: mashed
Ez is érdekelhet:
Sushihoz esszük, de mi is ez pontosan? Wasabi-kisokos következik