A tej hava! Szerinted melyik tejterméket nevezték így régen?
2022. November 6.A régi korok embere is tudta, mi a jó, nem csak ma kanalazgatjuk szívesen a lágy és könnyű tejszínhabot. Először 500 évvel ezelőtt napvilágot látott olasz receptek említették meg, majd az 1600-as évek elején francia ételekben is kezdett megjelenni, bár ezek a korai „prototejszínhabok” még nem teljesen olyanok voltak, mint amilyennek ma ismerjük. Ekkor egész egyszerűen a tejesedény tetejére kicsapódó magas zsírtartalmú réteget nevezték így, miután habosra keverték egy pálca vagy ágacska segítségével. Cukrot csak 1661-ben adtak hozzá először XIV. Lajos francia király részére.
A neve eredetileg nem is tejszínhab volt, az olaszoknál “neve di latte”, a franciáknál pedig “neige de lait” kifejezéseket használták. Ha lefordítjuk, mindkét kifejezés valami olyasmit jelent: „a tej hava”. Hó, azaz csapadékforma.
Tipp: Így mentsd meg a tejszínhabot
Viszonylag hamar felfedezték, hogy izgalmasabbá lehet tenni tojásfehérje és rózsavíz hozzáadásával, idővel pedig egyre népszerűbbé vált. Azon valószínűleg senki sem lepődik meg, hogy a tubusos tejszínhab amerikai találmány. A 20. század nagy gazdasági válsága alatt egy egyetemi hallgató, egy tanár, valamint egy tejtermék kereskedő és feltaláló közösen fedezte fel, hogy ha a tejet telenyomják szén-dioxiddal, az habos lesz. Ezt a tejszínhabot aztán nitrogén-oxiddal kezdték sűríteni, és visszaváltható palackokban árulták, akár annak idején a szódavizet. Ezek kezdetben nagy tartályok voltak, de hamarosan feltalálták az egyszerűen előállítható szelepeket is, amelyek segítségével már kis kiszerelésben is gyárthatóvá vált a dobozos tejszínhab.
Forrás: mashed
Ez is érdekelhet: