
Mentsük meg a tejszínhabot!
2019. január 5.A konyhámban nem sok tejszínhab fordul elő, viszont ha mégis szükségem van rá valamilyen ételhez, akkor a mennyiségét tekintve biztosra megyek. Ráadásul elsőre mindig olyan kevésnek tűnik az a tejszín, amiből készül, hogy általában duplázok. Aztán persze ott állok egy csomó tejszínhabbal, amit nyilván apránként el lehetne kanalazni, de akkor már inkább valami érdemesebb felhasználást szánnék neki. Épp ezért összegyűjtöttem öt felhasználási módot, amiből talán egyik sem lesz meglepő, de mégiscsak jó így együtt látni ezt a listát.
1.
A lehető legegyszerűbb ötlet: használd fel luxy reggelihez: egy jó gofrihoz, palacsintához vagy édes bundás kenyérhez. Csak kanalazd a habot a tetejére, és máris a felhőkön jársz!
2.
Ha tél, akkor habos kakaó! Kell a hideg szürkeségnél jobb alkalom, hogy egy bögre melengető forró csokit vagy kakaót igyál, a tetején tejszínhab hegyekkel? Ha pedig inkább kávézol, akkor abba használd.

Fotó: 123 RF
3.
Készíts parfétortát! Igen, akár télen is, télies ízű fagyiból, csokiból, gesztenyéből, rumos mazsolából. A titok annyi, hogy egy réteg kekszre kissé olvadt fagyit kensz, ettől a keksz megpuhul. A rétegezést akár meg is ismételheted, majd a tetejére jöhet egy adag tejszínhab, amely – ha igazi tejszínből készül – tuti jó zsíros, így lezárja, összefogja az egészet. Kész is a sütést nem igénylő pazar tortád.
4.
Csokimousse! Ugyan a klasszikus mousse tojásból készül, aki érzékeny a tojásra, sajnos nem ehet olyat. Aki pedig érzékeny a macerás technikákra, nem is akar olyat készíteni. Számukra szuper alternatíva a tejszínhabos csokoládéhab. Keverj a tejszínhabhoz nem túl forró olvasztott csokoládét, és már meg is vagy. Természetesen ezt bármilyen gyümölccsel is megteheted, ha éppen gyümölcshabra vágysz.
5.
Ha minden kötél szakad, kis adagokban fagyaszd le! Ha nagyon kreatívnak érzed magad, akkor nyomj kis rózsákat sütőpapírra, tedd mélyhűtőbe, majd már fagyottan helyezd őket jól zárható dobozba vagy zacskóba, és így tárold.