Nem dobnád ki a maradékot? Íme, néhány ütős ötlet, hogy semmi ne vessze kárba!
2022. October 22.A rezsidémon és az infláció mindannyiunkat megkörnyékezte az elmúlt időszakban. Nem szívesen dobunk ki élelmiszert, és nem is feltétlen muszáj. Íme, 10 tipp, hogy újra tudd hasznosítani a konyhai maradékot.
1. Maradék sajt
Biztos nálad is el szokott bújni egy-egy darabka sajt a hűtőszekrényben. Bármilyen fajta kemény és puha sajtból csinálhatsz „érett” sajtot. Konyhai robotgépben keverd össze a megmaradt sajtokat nyári fűszerekkel és egy kis borral. Maradék parmezán héjjal ízesítheted a az így kapott minestronét vagy a tésztaszószt.
2. Túlérett banán
Fagyaszd le a túlérett banánokat és később olvaszd ki, banánkenyérhez vagy sütihez szuper lesz
3. Megbarnult zöldségek
Tarts egy nagy műanyag zacskót a fagyasztóban és dobd bele a barna zöldségeket (mogyoróhagymát, répát, zellert). Ezek később remekül feldobnak egy levest.
4. Csirke csontok
Ha felvágsz vagy kicsontozol egy egész csirkét, ne dobd el a csontokat! Csinálj csontlevest belőle! A csontok remekül lehet fagyasztani is.
5. Száraz kenyér
Aprítsd fel a kenyeret, máris kész a házi kenyérkocka! Készíthetsz belőle morzsát, salátafeltétet, így sokkal ízletesebb bundába sütheted ki a húsokat. A fagyasztóban pedig ez is sokáig eláll!
6. Zöldségzöldek, levelek
Egyetlen érv sem szól a kidobásuk mellett! Ezek is részei a zöldségeknek, miért kéne kidobni őket? A répa vagy a cékla zöldje, az édeskömény levelei csak néhány a legfinomabbak közül. Kísérletezz a különböző fajtákkal próbáld ki levesben, vagy szószhoz vagy egyszerűen csak párold meg. Vagy egyszerűen edd meg nyersen!
7. Tökmag
Ha végeztél a tök magozásával, eszedbe ne jusson eldobni a magokat! Egyszerűen csak szárítsd ki őket, és máris kész a remek ropogtatnivaló. Meg is sütheted, így bármilyen ételt feldobhatsz vele.
8. Maradék kávé
A megmaradt reggeli kávé használható desszertek ízesítésére, különösen a csokisakhoz jó. De sós ételekhez is használható, csak nézz utána egy-két receptnek!
9. Páclé
De mi legyen a megmaradt páclével? Rengeteg dologra felhasználható. Először is újra pácolhatunk benne, de feldobhatjuk vele salátánkat is. Hozzáadhatjuk szószokhoz is, csak fantázia kell hozzá, hogy mire használjuk „újra”.
10. Szalonna zsír
Érdemes egy bögrében megőrizni a szalonna kisült zsírját. Ez az izgalmas, füstös ízű zsír feldob minden ételt, amit kisütünk benne. Használjuk bátran!
A nehéz időszak mindenkit trükközésre kényszerít, de miért ne profitálhatnánk ebből is?