Ezzel az 5 módszerrel könnyen megpuhíthatod a barna cukrot
2022. October 24.Aki tart otthon barna cukrot, biztosan találkozott már azzal a kellemetlen jelenséggel, hogy a viszonylag ritkán használt cukor bizony meglehetősen keménnyé vált. A hagyományos kristálycukorral ellentétben a barna cukor ugyanis melaszt is tartalmaz, ez az anyag felelős aranybarna színéért, karamellás ízéért és ragacsosságáért. A melasz nedvességet tartalmaz, és ha a barna cukor nincs tökéletesen elzárva, ez a nedvesség idővel elpárolog, a cukor pedig megkeményedik. Ennek elkerülésére érdemes valamilyen légmentesen zárható edényben tárolnunk otthon a barna cukrot. Ha viszont már megkeményedett, akkor sincs minden veszve, az alábbi módszerekkel könnyedén megpuhíthatjuk.
Almaszeletek
Az első tipp különösen akkor praktikus, ha valamilyen őszies almás süteményt készülünk sütni a barna cukorral, ugyanis a cukor valamennyire át fogja venni az alma ízét. Terítsük szét a cukrot egy vízszintes felületre egy rétegben, és tegyünk a tetejére vékonyra vágott almaszeleteket. 20 dekagramm cukorhoz kb. ¼ közepes méretű almára lesz szükségünk. A cukor minimum 2 óra, de maximum egy éjszaka alatt meg fog puhulni. Ne felejtsük rajta az almát, mert ha túlságosan bepuhul, nehéz lesz leszedni a cukorról.
Szeletelt kenyér
A módszer nem túl bonyolult: tegyünk a cukor tetejére egy szelet toast kenyeret vagy hagyományos kenyérszeletet. A kenyér sok nedvességet tartalmaz, ami a levegőn elpárolog, ettől lesz szikkadt a kenyerünk. Ezt a tulajdonságát használjuk ki azzal, hogy egy dobozban összezárjuk a kenyeret és a cukrot, így az elpárolgó nedvesség a cukorba vándorol. A folyamat lassabb, 8-24 órába telik, amíg bepuhul a cukrunk, cserébe az íze nem változik, viszont a színe esetenként világosabbá válhat.
Tipp: Turbózd fel a sütiket, desszerteket zabpehellyel!
Agyag
Egy agyagedényben gyorsan meg tud puhulni a cukor, éppen ezért pont erre a célra gyártanak is agyagedényeket. Nem kell speciális eszközt vennünk, igazából még egy virágcserép is megfelelhet. Felhasználás előtt az agyagot áztassuk 30 percre hideg vízbe, majd itassuk le a felesleges vizet.
Mikrohullámú sütő
A fentieknél sokkal gyorsabb módszer, de figyelnünk kell közben, hiszen nem szeretnénk, hogy a cukor elkezdjen karamellizálódni. Helyezzük a cukrot egy mikrózható edénybe, a tetejére pedig terítsünk nedves konyharuhát. Melegítsük a cukrot 20 másodpercig, majd nyomkodjuk át villával. Ezt ismételjük mindaddig, amíg megpuhul a cukor.
Nedves törölköző
Nagyon egyszerű, bár lassú módszer. Csak tegyük egy tálba a cukrot, és fedjük le egy éjszakára nedves konyharuhával. Fontos: a nedves textil ne érjen a cukorhoz!
Forrás: mashed
Ez is érdekelhet:
Látványos videón a kovász fejlődése – mutatjuk az Instagram kedvencét