Mindig felaprítod a fokhagymát? Felesleges!
2022. September 27.Egyik kedvenc ételízesítőnk többféle módon is felhasználható, minden attól függ, hogy milyen ételbe szánjuk. Általános szabály: ha szeleteljük vagy összenyomjuk a fokhagymát, sérülnek az azt alkotó sejtek, a folyamat pedig beindít egy vegyi reakciót. Ez a reakció adja a fokhagyma jellegzetes ízét és illatát. Tehát minél inkább roncsoljuk a fokhagymagerezdet, annál fokhagymásabb lesz az étel. A szeletelt fokhagyma könnyebben karamellizálódik egy kevés forró olajban, tehát egyfelől jobban eloszlik a hagymaíz az ételben, másfelől viszont odaégetni is egyszerűbb.
Ne aprítsuk levesekbe, pörköltekbe és párolt ételekbe
Mivel az ilyen ételek hosszasan és alacsony lángon készülnek, felesleges felaprítani előre a fokhagymát. A főzővíz vagy -folyadék maga le fogja bontani helyettünk a gerezdet, elég csak kicsit megroppantani, mielőtt hozzáadnánk.
Ez is érdekelhet: Nyersen vagy hőkezelve egészségesebb a fokhagyma?
Serpenyős ételekhez szeleteljük
A szeletelés gyorsabb és egyszerűbb, mint az aprítás. A szeletelt fokhagyma kerüljön először az olajba karamellizálódni, csak arra figyeljünk, hogy oda ne égessük.
Reszeljük dresszingekhez vagy marinádokhoz
Az aprítás és a reszelés nagyon hasonló eredményt ad, de reszelni talán gyorsabb. Mivel a finomra reszelt fokhagyma gyorsan megég, óvatosan használjuk fel! Salátákhoz vagy pácokhoz tökéletes, ezekben az esetekben a hőhatástól sem kell tartanunk.
Forrás: the kitchn
Tipp: