Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tudtad? A fokhagymának egy időben „orosz penicillin” volt a beceneve

2022. June 29.

Fokhagyma nélkül nincs élet – állíthatjuk némi túlzással. Persze nem kell végletesen fogalmaznunk, de tény, hogy finom és egészséges, a magyar konyhának pedig nélkülözhetetlen alapanyaga.

Annyira egészséges, hogy olyan szituációkban, amikor az antibiotikumok (például penicillin) és más gyógyszerek nem léteztek vagy beszerzésük komoly nehézségekbe ütközött, számos orvos alkalmazta gyógyításra baktérium- és gombaölő hatása miatt. Emellett tele van mangánnal, B–1-, B–6- és C-vitaminnal, szelénnel, rostokkal, kalciummal, káliummal, vassal, illetve sok egyéb vitaminnal és ásványi anyaggal. Tehát nem csupán elpusztítja az egészségünkre ártalmas baktériumokat, gombákat, hanem segít többek közt magas vérnyomás és koleszterinszint esetén, illetve erősíti az immunrendszerünket.

 

Ez is érdekelhet: Nyersen vagy főve egészségesebb a fokhagyma?

 

A penicillin így már érthető, de vajon miért orosz?

A fokhagyma egészségre előnyös tulajdonságait már az ókori egyiptomiak felismerték. Ezután az emberiség használta is folyamatosan a gyógyászatban, olyannyira, hogy a második világháború idején elterjedt az „orosz penicillin” elnevezés, és sebesülések kezelésére vetették be a harctereken. Orosznak pedig azért titulálták, mert az oroszok – vagyis akkor éppen szovjetek – voltak azok, akik miután kifogytak az antibiotikumokból, kormányszinten előírták, hogy ezzel kezeljék sebesült katonáikat. Nyílt sebeket gyógyítottak fokhagymakivonattal, így azok jó eséllyel nem fertőződtek el. A művelet olyan sikeresnek bizonyult, hogy bevett háborús gyakorlattá vált. De nem csupán az éppen zajló háborúkban gondoltak a használatára, 1961-ben a brit kormány intézett olyan kérést a lakosság irányába, hogy amennyiben háború törne ki, akkor a lakosok szolgáltassanak be fokhagymát a sebesültek kezelésére.

 

Minek köszönheti a hatásosságát?

A fokhagyma tartalmaz egy allicin nevű vegyületet, ez akkor szabadul fel, amikor a fokhagymát felaprítjuk vagy összepréseljük. A fokhagyma jellegzetes illatát is ennek köszönhetjük. Az allicin pedig gyakorlatilag nem más, mint egy, a természetben is előforduló antibiotikum.

 

Tipp: 

Nyersen vagy főve egészségesebb a fokhagyma?

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!