Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Nyersen vagy főve egészségesebb a fokhagyma?

2022. February 11.

Jól tudjuk, hogy a fokhagyma rendkívül egészséges, hiszen nemcsak gazdag tápanyagokban, hanem fogyasztása csökkentheti egyes betegségek kialakulásának az esélyét. Ráadásul erős fertőtlenítő hatással bír, gyulladáscsökkentő, természetes antibiotikumként tartják számon.

Tény: a nyers fokhagyma a legegészségesebb, de sajnos ettől sokan ódzkodnak az intenzív illat és/vagy íz okán. Vajon ugyanannyira hatásos hőkezelve? Jó hír, hogy megfelelően elkészítve így is megmaradhat számos pozitív tulajdonsága – mutatjuk!

Témába vág: Fokhagymapucolás könnyedén? Íme a trükk!

A főzés azért problémás, mert jelentősen csökkentheti a vitamintartalmat. A C- és B-vitamin egyaránt oldódik a vízben, ezért ajánlott minimalizálni a hagyma főzési idejét – vagy vízgőz felett párolni –, hogy megőrizzük a benne rejlő vitaminokat. A K-vitamin csak zsírban oldódik, tehát a főzés nem befolyásolja. Az ásványi anyagokat nem lehet lebontani, de „kifőzhetjük” a hagymából többek közt a mangánt és kalciumot, ezért ha tényleg minél több vitamint szeretnénk megtartani, érdemes úgy módosítani a recepten, hogy a fokhagymát csak a főzési folyamat végén, de legalábbis minél később adjuk hozzá.

A fokhagymának nemcsak az erős illatáért, hanem számos előnyös élettani hatásáért – például gyulladáscsökkentő tulajdonságáért – is az allicin nevű anyag felel. Ha a fokhagymát összevágjuk vagy -törjük, olyan enzimek aktiválódnak, amelyek allicint termelnek. Amennyiben közvetlenül összenyomás vagy felszeletelés után hőkezelni (melegíteni, sütni, főzni) kezdjük a fokhagymát, ez a fenti enzim nem lép működésbe, és nem is termelődik allicin. Ezért érdemes felszeletelés után 10 percet állni hagyni.

Tipp:

Ezért fagyaszd le a megpucolt fokhagymagerezdeket

Forrás: livestrong.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Biztos, hogy mindent tudsz a fokhagyma-sütésről?

Biztos, hogy mindent tudsz a fokhagyma-sütésről?

Ezeket a trükköket alkalmazd, ha krémesen lágy, illatos eredményt szeretnél!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!