Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezzel a trükkel könnyedén feljavíthatod a fokhagymaport

2021. April 18.

Senki sem szeret fokhagymát pucolni és aprítani, ezt már az élelmiszeripar is felismerte. Nem véletlenül találták fel az előre megpucoltan árult fokhagymát és a granulátumot. A por azonban sajnos nem tudja maximálisan pótolni az eredetit, ám a következő tipp segítségével egyszerűen feljavíthatjuk.

A fokhagyma olyan aminosavat és enzimet tartalmaz, amelyek ha egymással kölcsönhatásba lépnek, allicin termelődik. Ez adja a fokhagyma ízét és aromáját. A granulátum előállítása során a hagymát magas hőmérsékleten kiszárítják annyira, hogy a nedvességtartalma eltűnjön, de a szükséges enzim ne sérüljön, csak inaktív állapotba kerüljön. Egy kísérlet során kiderült, hogy csak akkor lesz újra aktív ez az enzim, ha a fokhagymaporhoz folyadékot adunk. Ennek hatására ismét termelődik az allicin is.

Ha a fokhagymaport forró serpenyőbe szórjuk, az enzim tönkre fog menni. Ezért érezzük az ezzel készült ételeket kevésbé ízesnek, fokhagymásnak. A megoldás ennek tudtában roppant egyszerű. Ne közvetlenül használjuk a granulátumot az ételeinkbe, hanem először rehidratáljuk, azaz adjunk hozzá folyadékot (vizet vagy egy krémleves esetén például főzőtejszínt), így sokkal ízletesebb lesz az eredmény.

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!