Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Süssünk padlizsánt! De hogyan? Ezeket a hibákat érdemes elkerülni

2022. August 3.

A legfinomabb faszén felett sütve a padlizsán, épp ezért használjuk ki a nyár hátralévő részét, és tegyünk a tűz fölé minél többet belőle! Természetesen hagyományos sütőben megsütve is igen ízletes, így tippjeink egész évre szólnak. Lássuk a hibalehetőségeket!

Nem mindegy, melyik fajta

Nem minden padlizsán egyforma. A leggyakoribb fajta felénk az olasz padlizsán, a klasszikus hosszúkás formájú, sötétlila színű. Ebből a fajtából szinte minden padlizsános recept elkészíthető. Nem olyan ritka graffiti padlizsán sem. Formája és mérete megegyezik az olasz fajtával, színe viszont világosabb lila hosszanti fehér csíkokkal. Ez is elég sokoldalúan felhasználható, de különösen grillezéshez ajánlott. Ritkább a kínai és a japán padlizsán. Ezek hosszúak és vékonyak, sötétlila vagy levendula színben pompáznak, wokos ételekhez ideálisak.

Tipp: Jöjjenek az Ízes Élet bloggereinek legfinomabb padlizsános receptjei!

Tároljuk helyesen

A padlizsán a körülményesebben tárolható zöldség- és gyümölcsfélék közé tartozik. Akkor takarítják be, amikor éppen tökéletesre beérett, mivel nem utóérő. A boltok polcain pár napot áll el, sem ott, sem otthon nem szabad olyan gyümölcsök közelében tárolni, amelyek etanolt (egy bizonyos gáz) bocsátanak ki magukból, attól ugyanis gyorsabban megromlanak. Hűtőben nem szerencsés tárolni, mert 10 fok alatti hőmérsékleten sérülhet.

Hámozzuk?

Alapvetően inkább ne. A padlizsán héja teljes mértékben ehető, és tele van hasznos tápanyaggal. Ha egyben sütjük meg, a héj evidens. Amennyiben túl kemény és keserű a héj, az annyit jelent, hogy túlérett a padlizsánunk, ilyenkor érdemes meghámozni.

Sózzuk be

Senki sem szereti az elázott, nyálkás padlizsánt. Ha felszeletelés után besózzuk, akkor a só kivonja a felesleges nedvességet, így ropogósabbra süthetjük. Vannak, akik azért is sóznak, mert ezzel elveszik a padlizsán esetleges kesernyés mellékízét.

Süssük helyesen

Sütéskor figyeljünk oda pár alapszabályra. Az első, hogy ne zsúfoljuk túl a sütőrácsot (grill) vagy a sütőtálat, tepsit (hagyományos sütés). Magas nedvességtartalmuk miatt zsúfolva könnyen eláztatják egymást a padlizsánok, és nem tudnak karamellizálódni. A megfelelő olajmennyiség is kényes kérdés. A padlizsán szivacsos állaga miatt rengeteg olajat felszív – ha hagyjuk, érdemes inkább egy szilikonecsettel csak éppen átkenni a vágott felületüket. Egészben sütés esetén nincs szükség zsiradékra.

Végezetül pedig ne féljünk alaposan átsütni. Ha úgy gondoljuk, hogy készen van, ragadjunk meg egy villát, és ha minimális ellenállással bele tudjuk szúrni, akkor jó a padlizsán. A félig nyersen maradt példány keserű és rágós lehet.

Ezt már olvastad?

Mi is az a graffiti padlizsán?

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kímélnéd a gyomrod? Kóstold meg a cukkini-nudlit!

Kímélnéd a gyomrod? Kóstold meg a cukkini-nudlit!

A cukli -zucchini noodles (zoodle) is diétás, akárcsak a karfiolrizs.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!