Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Kímélnéd a gyomrod? Kóstold meg a cukkini-nudlit!

A cukli -zucchini noodles (zoodle) is diétás, akárcsak a karfiolrizs.
2021. December 29.

Ahogyan a rizst érdemes – legalább időnként – apróra reszelt karfiolrózsákra cserélni, hogy egészségesebb köretet kapjunk, úgy a spagettitésztát is van mivel kiváltani. Hirtelen-sütéssel is előállíthatjuk ezt a finom és diétás cukkini-nudlit, de főzhetjük is a hosszúkásra darabolt zöldséget – akárcsak a hagyományos tésztát. Illetve harmadik mód is létezik: lassú tűzön szintén párolhatjuk a zöldes színű csíkokat, méghozzá valamilyen szószban áztatva. Annyira könnyű elkészíteni az ízletes zoodle-kajákat, hogy hamar rájuk kaphatunk – akár húsmentes fogásként, akár ha súlyvesztést tűztünk ki célul.
A cukkini mindkét végét vágjuk le, majd a termést keresztben hasítsuk el két félre. A darabokat spirál szeletelőn küldjük át, hogy extra vékony csíkokat kapjunk. Ha nincs ilyen konyhai eszközöd, akkor hámozóval húzz le hosszú szalagokat, amiket hosszában vágj csíkokra. De séf-késsel is előállíthatsz gyufaszál vékonyságú csíkocskákat. Ha ezzel megvagy, akár három napig is eltarthatod hűtőben a nyers alapanyagot.

Ide kapcsolódik: Nem akarsz extra kalóriákat? Készíts karfiol-rizst!

Egyébként hőkezelés nélkül is ehető a cukkini-nudli: akár pesztóval is fogyaszthatod, vagy más salátaöntettel. Ám ha sülve-főve kóstolnád, arra a fent említett három módszert is kipróbálhatod. A hirtelen-sütéshez (sauté) közepes hőfokra melegítsd a serpenyőt, melybe két evőkanál olajat (olíva vagy kókusz) rakj; esetleg egy sózás nélküli vajdarabka is megteszi. Ízesítsd a forró zsiradékot vékonyra szelt fokhagymával vagy friss gyömbérrel, amihez némi curryport is adagolj. Zúdítsd bele a spirálra vágott zöldséget, sózd meg, majd pár percig pirítsd, míg a zoodle színe sötét árnyalatra vált, és meglágyul. Ha kész a zöld „tészta”, akkor hintsd meg pirított kókuszforgáccsal, friss korianderrel vagy mentalevéllel, illetve mogyoróhagymával. Halétel mellé párosítva tökéletes köretet ad.
Ha inkább főznéd, akkor töltsd meg a fazekat 3/4-ig vízzel, és egy evőkanálnyi sót szórj bele, mintha csak tengervízben tennéd fel a cukkinit. Ha felforrt, akkor engedd bele a zoodle-csíkokat, és nagyjából három percig érje őket a hő. Eztán csöpögtesd le a kész köretet. Tálaláshoz adj a masszára olívaolajat, törj friss borsot a tetejére, majd hints reszelt parmezánt rá. Esetleg levesbe is rakhatod: főleg a csirkehús mellé passzol a főtt cukkini.
Téli időszakban ajánlott inkább a lassú tűzön párolás, mikor szívesebben állunk a meleg tűzhelynél. Egy hirtelen-sütésre is alkalmas serpenyőben melegítsünk valamilyen szószt – akár marinarát – addig, míg elkezd buborékokat eregetni. Ekkor öntsük hozzá a cukkini-nudlit, majd addig főzzük együtt, míg a kívánt állagot eléri a zöldség. Két-három percnél még ropogós lesz, négy-öt után viszont már sikamlós és lágy csíkokat kapunk. Tehát mindössze öt perc alatt elkészül a főétkezésnek is alkalmas egytálétel. Ha a paradicsomos szószhoz nem ragaszkodunk, akkor fehérboros-fokhagymás rákszószt ugyanígy alapul vehetünk, melybe a zoodle mellé vékony répa- és kaliforniai paprika-csíkokat is rakjunk, hogy igazi primavera-ízeket kapjunk.

Ezeket a tippeket is próbáld meg esetleg!

Így trükközz a cukkinivel

Perzsa

Forrás: brit.co

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!