Miért zöld színűek általában az olívaolajos üvegek?
2022. June 28.Az olívaolaj íze, sokoldalúsága és egészséges volta miatt szinte valamennyi háztartásban megtalálható, a mindennapjaink részévé vált. De elgondolkoztunk-e már azon, hogy miért sötét színű, általában zöld üvegben árulják ellentétben a legtöbb olajjal?
Az olívaolaj összetétele tárolás során megváltozik, amitől az olaj megavasodhat. Amint kinyitunk egy üveg olívaolajat, megindul az oxidációs folyamat, és az olaj minősége lassan romlani kezd. Ennek a minőségromlásnak a sebességében nagy szerepet játszik az olaj minősége is.
Tipp: Olívaolajjal főzni? Ne dőlj be minden mítosznak!
Hogyan előzhetjük meg, hogy az olívaolajunk megromoljon?
Akár műanyagból, akár üvegből készült a sötét színű palack, képes megvédeni az olívaolajat a megromlástól. Emellett tároljuk hűvös, száraz helyen, ami a közvetlen napfénytől védett, de még így is ajánlott felbontás után 3-6 hónapon belül elfogyasztani. Ha beleszagolunk a régen felbontott olajba, és zsírkrétára vagy állott földimogyoróra emlékeztető szagot érzünk, akkor az olajunk valószínűleg megromlott.
A sötét üveg tehát a napfénytől hivatott megvédeni az olajat (hasonlóan a sörhöz), de mindenképpen jó, ha figyelünk a helyes tárolásra, illetve ne feledkezzünk meg arról se, hogy a felbontást követően maximum fél éven belül elfogyasszuk.
Kapcsolódik:
Meglepő, de sokkal több mindenre használhatod az olívaolajat, mint gondolnád
Forrás: mashed