Isszuk, de ismerjük is? Mi pontosan a chai tea?
2022. February 24.A chai tea a coffee shopok terjedésével felénk is hamar ismertté és kedveltté vált. Csodás keveréke az édeskés fahéjnak, kardamomnak és az erős fekete teának, a pontot az i-re a krémes tej és a cukor vagy más édesítő teszi fel, ez utóbbiak a fűszereket hivatottak kiegyensúlyozni. Vajon honnan ered ez az egyedi teaféle, és mikor kezdte meghódítani a világot?
Honnan származik?
Fogyasztásának komoly hagyománya van Indiában, a „chai” kifejezés szó szerint teát jelent. Tehát ha a „chai teát” lefordítjuk, tulajdonképpen „tea teát” kapunk. És bár nagyon régóta fogyasztják az indiaiak a teát, az ötlet, hogy cukrot, fűszereket és tejet tegyenek bele, inkább tekinthető brit eredetűnek. Amikor India brit gyarmat volt, rengeteg teát szállítottak Nagy-Britanniába, megalapozva ezzel a britek szinte már-már vallásos teaimádatát. Idővel aztán a britek teázási szokásait vették át az indiaiak azzal az elképzeléssel együtt, hogy a teába tejet kell tenni. A chai tea pedig az Indiában így fogyasztott tea ismét nyugatra vándorló megfelelője. Indiában masala chai néven ismert.
Tipp: Ki ne dobd a teafüvet, aranyat ér!
Miből készül?
A chai fűszerek, erős fekete tea, tej és cukor keveréke. A tea sokféle lehet a malátás Assamtól – ami a legelterjedtebb – a Darjeelingig. Szinte mindig magas zsírtartalmú tejjel készítik, amit laktózérzékenyek krémes növényi tejjel, például zabtejjel tudnak kiváltani. A bele kerülő fűszerkeverék általában kardamom, fahéj, gyömbér, szegfűszeg és fekete szemes bors keveréke, de kerülhet bele csillagánizs és szerecsendió is. A cukor lehet durva, finomítatlan vagy finomított egyaránt, de van, ahol mézzel készítik. Ezek alapján rengeteg variánsa létezik, és mindenki saját ízléséhez igazíthatja a hozzávalókat.
Mi a különbség a chai tea és a chai latte között?
Alapvetően a chai egyszerűen melegített tejjel, a chai latte pedig habosított tejjel készül.
Egészségesebb, mint a kávé?
Ez leginkább attól függ, hogy milyen teát és kávét hasonlítunk össze, nincs egyértelmű válasz. Amennyiben a chai előre csomagolt szárított fűszerrel, zsíros tejjel és sima cukorral készül, akkor valóban nem a világ legegészségesebb itala. Ha pedig kávé alatt egy fehér csokis, vaníliás, tejszínhabbal és szirupokkal felturbózott kávécsodát értünk, abban az esetben szintén inkább zsírral és cukorral tömjük tele magunkat.
Mindezek mellett a fekete tea koffeintartalma alacsonyabb, mint a kávéé, és a chai fűszerei is egészségesek. Hozzuk ki belőle a maximumot: készítsük növényi tejből és cukor nélkül.
Ez is érdekelhet:
Forrás: Reader’s Digest