Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Sűrítsünk, de hogyan? Jöjjön 5 tipp, ha túllépnél a liszten

2021. November 9.

Sűríteni sokféleképpen lehet, a következő listát valószínűleg te is ki tudod egészíteni egy-egy bevált módszerrel, praktikával. Mi most a legegyszerűbb megoldásokra fókuszáltunk, lássuk, mi minden vethető be a cél érdekében! 

 

Sűrítsünk önmagával 

Főzelékeknél, levesesebb raguknál szuper módszer, ráadásul rendkívül egyszerű. Az elkészült ételből (4 személyes adag esetén) kb. 1,5 merőkanálnyit kiveszünk, leturmixoljuk, majd visszacsorgatjuk a lábasba. Kevergetve még egyet forralunk rajta, és hagyjuk besűrűsödni. 

 

Keményítő, a gluténmentes megoldás 

Sokan gluténérzékenység miatt cserélnék le a lisztet. Számukra jó megoldás a keményítő, legyen az étkezési keményítő, burgonyakeményítő vagy kukoricakeményítő. Mehet leveshez, főzelékhez, szószhoz, mártáshoz. Kevés hideg vízben keverjük simára, majd adjuk az ételhez, és főzzük még pár percet. 

 

Tipp: Keményítő-kisokos – melyiket, mikor? 

 

Egy-két szem krumpli 

Igen, egy tartalmas krémlevesnél ez is elegendő. Főzzük együtt a levessel, majd törjük össze botmixerrel. Ezután nyugodtan adjunk hozzá tejszínt vagy más tetszőleges „krémesítő” hozzávalót. 

 

Ki ne dobjuk a szikkadt kenyeret! 

Ráadásul nemcsak prézli készíthető belőle, hanem sűrítésre is remek. Krémlevesekhez, főzelékekhez használhatjuk, a főzés végén turmixoljuk le az ételt, vagy pépesítsük botmixerrel. 

 

Tojássárgája 

Az elv ugyanaz, mint a habarásnál, csak a lisztet felváltja a tojássárgája. Fontos, hogy az így sűrített ételeket már ne forraljunk, hanem csak éppen gyöngyöztetve főzzük, sűrítsük készre, különben a tojás könnyen összeugrik. Krémlevesekhez, mártásokhoz használhatjuk. 

 

Ez is érdekelhet: Lehet, hogy egész életünkben rosszul szedtünk ki a tojásokat a tojástartóból?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!