Legyen még finomabb! – Az alábbi két hozzávaló a legtöbb ételnek jót tesz
2021. March 1.Te mire esküszöl? A fűszerpaprikára, a fekete borsra vagy épp a házi készítésű szupertitkos fűszerkeverékedre? Mindenkinek megvannak a saját praktikái, amelyekkel még finomabbá varázsolja az ételeit, és ez így is van jól.
A legtöbb szakács egyetért abban, hogy mindezek mellett létezik két egyáltalán nem titkos, viszont annál fontosabb ízfokozó, amelyek garantáltan feldobnak szinte bármilyen receptet. Nem kell világrengető újdonságra gondolni, sőt! A sóról és a citromról van szó, hiszen ezek akár együtt, akár külön-külön is képesek az ételekből az ízek új dimenzióját előcsalogatni. Ha egy desszertbe teszünk például kevés sót, sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ízvilága, nem hiába tanítanak arra a régi szakácskönyvek és nagymama-praktikák, hogy minden édességbe, sütibe kell az a bizonyos csipet só. A só nemcsak az esetleges keserű mellékízt képes elvenni az ételekből, hanem a többi ízt is hangsúlyosabbá teszi.
A citrom pedig jóval több, mint limonádé hozzávaló. Szuperül frissíti, mondhatjuk úgy is, tavasziasabbá teszi az ételeket. Érdemes a főzés végén, frissen facsarva az ételekhez adni. Finom rizottóba, zöldséges krémlevesekbe, csirkelevesbe, alaphozzávaló salátaöntetekhez. Héját se mellőzzük – persze csak akkor, ha biocitromot vásároltunk –, a legegyszerűbb süteményt is feldobja.
Ha pedig só és citrom, végezetül emlékezzünk meg a híres marokkói ételről, a sóban eltett citromról, amelyet savanyúságként fogyasztanak.
Forrás: mashed