Mogyoróvajas sajttorta
Azt hiszem, az ilyesmi tortákra szokták azt mondani, hogy „brutális”. Tömény, nagyon mogyoróvajas, egy kis szelet bőven elegendő belőle.
Hozzávalók
8 kis szelethez- 12 dkg babapiskóta vagy zabkeksz (vagy más tetszőleges keksz)
- 6 dkg vaj
- 25 dkg mogyoróvaj (lehet sima és darabos is)
- 25 dkg mascarpone
- 1,5 dl habtejszín
- fél tasak instant zselatinpor
- mogyorókrokant (vagy más tetszőleges krokant vagy durvára tört olajos mag) a díszítéshez
Elkészítés
A babapiskótát késes aprítóban finomra törjük, majd összedolgozzuk a megolvasztott vajjal. Egy kb. 18-20 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt forma aljába nyomkodjuk, majd a krém elkészüléséig hűtőbe tesszük.
A mogyoróvajat simára keverjük a mascarponéval. Lehet ízlés szerint édesíteni a krémet, de szerintem önmagában is elég édes. A tejszínt félig felverjük, hozzászórjuk a zselatint, majd teljesen felverjük. Spatulával a mascarponés krémbe forgatjuk. A krémet a kekszes alapra simítjuk, és a süteményt néhány órára visszatesszük a hűtőbe.
Tálalás előtt mogyorókrokanttal díszítjük.