Őszi vadraguleves gombás krumpligombóccal
Hozzávalók
8 személyre- 1 kg vaddisznó comb
- 2 szál sárgarépa
- 1 fej karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl tejszín
- 10 dkg zöldborsó
- 3-4 db babérlevél
- 1,5-2 liter alaplé
- 1 ek kacsazsír
- só
- A gombóchoz:
- 1 nagy burgonya
- 30 dkg vegyes gomba
- 2-3 ek liszt
- 1 tojás
- 5 dkg parmezán sajt
- friss tárkony
- olívaolaj
- só, bors
Elkészítés
1. Egy felhevített lábasban zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát.
2. A húst felkockázzuk, majd a hagymához adjuk és magas hőfokon megpirítjuk.
3. Közben felaprítjuk a sárgarépát, a karalábét és kettévágjuk a burgonyát.
4. Ezután babérlevelet teszünk a húshoz, majd fedő alatt addig fűzzük, amíg majdnem teljesen megpuhul, ekkor adjuk hozzá a zöldségeket és felöntjük az alaplével. Tovább főzzük fedő alatt.
5. A gombóchoz nagyobb darabokra vágjuk a gombákat, majd egy felhevített serpenyőben olívaolajon megpirítjuk. A burgonyákat kivesszük a lábasból és egy aprítógépben ledaráljuk a gombákkal együtt, amit megborsozunk. Egy tálban áttesszük és elkeverjük a tojással és a liszttel, majd sózzuk és hozzáadjuk az apróra vágott friss tárkonyt. Ezután összegyúrjuk, golyókat formálunk belőle, a zöldborsóval együtt beletesszük a levesbe, majd pár percig főzzük, amíg feljönnek a leves tetejére a gombócok. Felöntjük tejszínnel, majd forralunk még rajta egyet. Jó étvágyat!