Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Olasz lencseleves

2017. január 1.

Hozzávalók

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 nagy fej hagyma, kockára vágva
  • 2 nagy répa megpucolva, kockára vágva
  • 2 zellerszár, kockára vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 7-8 csésze zöldség vagy csirke alaplé
  • 1 csésze lencse, leöblítve (zöld, vörös, vagy barna)
  • 425g sült paradicsom, felkockázva
  • 2 babérlevél
  • ¼ teáskanál szárított kakukkfű
  • ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • egy csipet piros paprika pehely
  • 2 csésze nagyobb darabokra vágott kelkáposzta
  • lehetséges levesbetétek: frissen reszelt parmezán, finomra vágott petrezselyem vagy bazsalikom

Elkészítés

  1. Kezdjük el közepes lángon melegíteni az olajat egy nagy lábosban. Adjuk hozzá a hagymát, a sárgarépát, a zellerszárat, és néha megkeverve pároljuk 6-7 percig, amíg a hagyma puha és üveges lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pároljuk további 1-2 percig, amíg megérezzük az illatát.
  2. Öntsük fel az alaplével, majd adjuk hozzá a lencsét, a paradicsomot, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a borsot,  pirospaprikát, és jól keverjük össze. Lassan forraljuk fel.
  3. Vegyük vissza a hőfokot, és félig fedjük le a lábost. Gyöngyözve forrva főzzük 25-30 percig, amíg a lencse megpuhul és teljesen átfő. Néha keverjük meg.
  4. Keverjük hozzá a kelkáposztát, és főzzük 5 percig, amíg a zöld levelek megpuhulnak.
  5. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Vegyük ki a babérleveleket.
  6. Melegen, a kiválasztott levesbetéttel tálaljuk.
  7. Hűtőszekrényben lezárva 3 napig, mélyhűtőben 3 hónapig eláll.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Narancsos lencsesaláta

Narancsos lencsesaláta

Nemcsak újévkor nagy kedvenc a lencse, egész évben szívesen készítem. Rendkívül sokféle módon variálható: a lencsefőzeléken túl a lehetőségek száma végtelen. Készíthetjük hússal, vagy anélkül, hagyományosan, vagy ahogy most, kicsit másképp.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!