Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Olasz lencseleves

2017. január 1.

Hozzávalók

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 nagy fej hagyma, kockára vágva
  • 2 nagy répa megpucolva, kockára vágva
  • 2 zellerszár, kockára vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 7-8 csésze zöldség vagy csirke alaplé
  • 1 csésze lencse, leöblítve (zöld, vörös, vagy barna)
  • 425g sült paradicsom, felkockázva
  • 2 babérlevél
  • ¼ teáskanál szárított kakukkfű
  • ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • egy csipet piros paprika pehely
  • 2 csésze nagyobb darabokra vágott kelkáposzta
  • lehetséges levesbetétek: frissen reszelt parmezán, finomra vágott petrezselyem vagy bazsalikom

Elkészítés

  1. Kezdjük el közepes lángon melegíteni az olajat egy nagy lábosban. Adjuk hozzá a hagymát, a sárgarépát, a zellerszárat, és néha megkeverve pároljuk 6-7 percig, amíg a hagyma puha és üveges lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pároljuk további 1-2 percig, amíg megérezzük az illatát.
  2. Öntsük fel az alaplével, majd adjuk hozzá a lencsét, a paradicsomot, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a borsot,  pirospaprikát, és jól keverjük össze. Lassan forraljuk fel.
  3. Vegyük vissza a hőfokot, és félig fedjük le a lábost. Gyöngyözve forrva főzzük 25-30 percig, amíg a lencse megpuhul és teljesen átfő. Néha keverjük meg.
  4. Keverjük hozzá a kelkáposztát, és főzzük 5 percig, amíg a zöld levelek megpuhulnak.
  5. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Vegyük ki a babérleveleket.
  6. Melegen, a kiválasztott levesbetéttel tálaljuk.
  7. Hűtőszekrényben lezárva 3 napig, mélyhűtőben 3 hónapig eláll.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Narancsos lencsesaláta

Narancsos lencsesaláta

Nemcsak újévkor nagy kedvenc a lencse, egész évben szívesen készítem. Rendkívül sokféle módon variálható: a lencsefőzeléken túl a lehetőségek száma végtelen. Készíthetjük hússal, vagy anélkül, hagyományosan, vagy ahogy most, kicsit másképp.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.