Nyírségi gombócleves
Hozzávalók
- 50 dkg borjúhús
- 2 db répa
- 1 db zellergumó
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 db karalábé
- 1 db karfiol
- 30 dkg gomba
- 10 dkg zöldborsó
- 4 db héjában főtt krumpli
- 1 tojás sárgája
- liszt
- egész szerecsendió
- 4 dl tejszín
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés
1. A húst kockázzuk fel, a hagymát vágjuk apró darabokra.
2. Egy nagyobb evőkanál kacsazsírt forrósítsunk fel, dobjuk rá a hagymát, majd a húst is. Ha már szép színt kapott a hús, sózzuk, adjuk hozzá a feldarabolt gombát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a zellert, valamint 2 gerezd megroppantott fokhagymát.
3. Hagyjuk saját gőzében fedő alatt párolódni, majd öntsük fel alaplével.
4. Közben készítsük el a gombócokat. Főzzük meg egyben a burgonyát, ha kihűlt, törjük össze, adjunk hozzá egy tojássárgáját. Sózzuk és frissen őrölt szerecsendióval fűszerezzük. Adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk össze a masszát, majd formázzunk belőle kisebb gombócokat.
5. Amikor a leves már majdnem kész, tegyük bele a karfiolt, majd a zöldborsót. Főzzük a levesbe a gombócokat, majd öntsük bele a tejszínt, és forraljuk fel.