Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Így készítsd a legkrémesebb zöldséglevest

Ezúttal karfiolból, ami ráadásul a főzés előtt sütőbe kerül, hogy még ízletesebb és zamatosabb legyen
2017. január 18.

Nagyon szeretem sütve, pirítva a zöldségeket, ha csak tehetem, így készítem el a karfiolt, kelbimbót, brokkolit, sárgarépát. A sütés, grillezés hatására sokkal ízesebbek, zamatosabbak lesznek, ez a plusz karakter pedig nagyon jót tesz a kevésbé intenzív alapízű zöldségeknek.

 

Hozzávalók

4 személyre
  • 1 kis fej karfiol
  • 2 + 1 evőkanál olívaolaj
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg burgonya
  • 8 dl-1 l zöldségalaplé
  • 2 dl zsírosabb hab- vagy főzőtejszín
  • 4 csík bacon a tálaláshoz
  • parmezán sajt a tálaláshoz
  • tört csili a tálaláshoz

Elkészítés

A karfiolt megmossuk, leszárítjuk, rózsáira szedjük. Kiterítjük egy sütőpapírral leterített sütőlemezen, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. 220-230 fokra előmelegített sütőben, néha átforgatva addig sütjük, míg kissé megpirulnak a zöldségdarabok.

Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olívaolajat, rászórjuk az újhagyma felkarikázott fehér részét (a zöldjét félretesszük a tálaláshoz) és az aprított fokhagymát. Megdinszteljük, majd hozzáadjuk a meghámozott, apró kockákra vágott burgonyát. Átpirítjuk, rátesszük a sült karfiolt, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük az alaplével.

A levest felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Mikor már puha a burgonya is, egy merőkanálnyi lével kikeverjük a tejszínt, és apránként, folyamatos keverés mellett a leveshez csorgatjuk. A kész levest botmixerrel krémesítjük.

Sült baconnel a tetején, reszelt parmezánnal, újhagyma aprított zöldjével és kevés tört csilivel megszórva tálaljuk.

 

 sultkarfiolleves1

 

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Könnyű elkészíteni, egészséges, és irtó jól mutat a tányéron: Töltött kaliforniai paprika

Könnyű elkészíteni, egészséges, és irtó jól mutat a tányéron: Töltött kaliforniai paprika

Vidám, színes és ezerféleképpen variálható étel, ami ráadásul gyorsan készen van, és a kisebb maradékok hasznosítására is tökéletes. Tölthetitek húsosan vagy zöldségekkel, rizzsel, barna rizzsel, bulgurral vagy kuszkusszal, mindenhogyan finom.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.