Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Nyári bableves petrezselymes nokedlivel

Könnyű fejtettbab-leves zöldségekkel és virslivel, a nokedli tésztájába pedig friss petrezselyem került.
2020. július 22.

Hogy álltok a nyári levesekkel? Tudom, hogy ilyenkor a hideg, főzés nélküli paradicsom- és gyümölcslevesek a legnépszerűbbek, de ne feledkezzünk el a fejtett babról se! Ezekbe a könnyű levesekbe nekem egyáltalán nem hiányzik a rántás, persze ha szeretnétek, nyugodtan tegyetek bele. A füstölt húst is elhagytam, a virsli tökéletesen elegendő 30 °C felett! 

Hozzávalók

4 személyre
  • A leveshez:
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg fejtett bab
  • só, őrölt fekete bors
  • 40 dkg sárgarépa
  • 1 darabka (kb. 20 dkg) zellergumó
  • 2 db zsenge karalábé
  • 4 db frankfurti virsli
  • A csipetkéhez:
  • 1 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 2 evőkanál leszárazott, felaprított petrezselyem

Elkészítés

 

Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat. Rászórjuk a megpucolt, felnegyedelt vöröshagymát, illetve a szintén megpucolt, egészben hagyott fokhagymagerezdeket. Átpirítjuk, majd hozzáadjuk a fejtett babot. Felöntjük 1,2-1,5 l vízzel, felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, 10 percet főzzük. Ezután hozzáadjuk a megpucolt további zöldségeket: a karikára vágott sárgarépát, az egészben hagyott zellert és a felkockázott karalábét. Közepes lángon addig főzzük, amíg az összes hozzávaló megpuhul. 

Közben elkészítjük a csipetkét. A tojást elhabarjuk, hozzáadjuk a lisztet, a finomra aprított petrezselymet és egy kevés sót. Kemény tésztává gyúrjuk. A levesbe csipkedjük, ezzel egy időben hozzáadjuk a felkarikázott virslit is (ha esetleg műbeleset választottunk, azt előtte természetesen húzzuk le). További 3-4 percet főzzük, végül eltávolítjuk a zellerdarabot. Melegen tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Túrós-szalonnás pite

Túrós-szalonnás pite

Ebédre egy nagy tál salátával?
Karamellizált őszibarackos csirkemell

Karamellizált őszibarackos csirkemell

A legjobb, hogy nemcsak finom, hanem majdnem minden egy serpenyőben készül!
Ribizlis banánkenyér

Ribizlis banánkenyér

Tedd szezonálissá a kedvenc banánkenyered!

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?