Nyári bableves grízgaluskával
Hozzávalók
4 személyre- 50 dkg fehérbab
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek mangalicazsír
- 1 szál sárgarépa
- 1 karalábé
- 1 szál fehérrépa
- 1 zellerszár
- 2-3 zellerszár
- 2 liter alaplé
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 babérlevél
- A grízgaluskához:
- ½ ek vaj
- 4 ek gríz
- friss snidling
- friss petrezselyem
- 1 tojás
Elkészítés
1. A babot egy éjszakára vízbe áztatjuk. Egy lábasban zsiradékon lepirítjuk a nagyobb darabokra vágott hagymát, sárgarépát, fehérrépát, zellert, fél fej karalábét, hozzáadjuk a babérleveleket és a fokhagymát. Ha a zöldségek megpirultak, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a babot is és így főzzük puhára.
2. A grízgaluskához a szobahőmérsékletű vajat a tojással habosra keverjük, majd hozzáadjuk a grízt, az apróra vágott snidlinget és petrezselymet, sózzuk, jól elkeverjük és állni hagyjuk.
3. Ha a zöldségek és a bab puhára főttek, megsózzuk a levest, majd beleszaggatjuk a grízgaluskákat és 10 perc alatt készre főzzük. Tejföllel, friss petrezselyemmel tálaljuk. Jó étvágyat!