5 szuper ötlet a jégkockatartók hasznosítására
Ízesített jégkockák
Amellett, hogy látványosak, ízük a legegyszerűbb limonádét is garantáltan feldobja. A tartóba először apró szemű gyümölcsöket (pl. áfonyát) szórunk, majd teszünk mellé menta- vagy citromfűleveleket, feltöltjük vízzel, és már mehetnek is a fagyasztóba.
Házi gumicukor
Az arány nagyon egyszerű: 1 dl folyadékhoz (például szörphöz) adunk 2 evőkanálnyi zselatinport. A folyadékot lábasba öntjük, feltesszük a tűzre, majd mikor már langyos, hozzákeverjük a zselatinport. Kevergetve forráspontig hevítjük, ezután lehúzzuk a tűzről és átszűrjük. Az átszűrt folyadékot jégkockatartóba öntjük, és 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük. Miután megdermedt, a gumicukrokat könnyedén kipattinthatjuk a formából.
Bonbon
A szilikonos formák bonbonformának is nagyon jól használhatók. Az olvasztott, temperált csokit a formába töltjük, megszórjuk tetszőleges magokkal és aszalványokkal, majd hűtőbe tesszük dermedni.
Temperálás: a csoki 2/3-át vízgőz felett felolvasztjuk. Mikor már teljesen egynemű, levesszük a gőzről, és apránként hozzátördeljük, hozzáforgatjuk a maradék 1/3 csokit. Egyneműre keverjük.
Házi fűszervaj
A különböző ízesített vajak a legegyszerűbb reggelit vagy vacsorát is különlegessé teszik. A puha vajhoz hozzászórjuk a kiválasztott fűszereket (használhatunk egyszerűen nagy szemű sót, zöldfűszereket, kezeletlen reszelt citromhéjat és borsot vagy éppen tört csilit), és alaposan felhabosítjuk. A forma mélyedéseibe nyomkodjuk, és fagyasztóba tesszük.
Fűszertartósítás
A kiválasztott, friss zöldfűszereket megmossuk, majd a jégkockatartó mélyedéseibe helyezzük. Felöntjük olívaolajjal, és felhasználásig fagyasztóba tesszük. Ez a módszer azért is nagyon praktikus, mert porciónként szedhetjük elő a fűszereket.