Vendégblogger sorozat – 2.
Júliusban és augusztusban az ismerős arcok mellett vendégszerzőkkel is találkozhattok nálunk. Úgy határoztunk, hogy a pop-up éttermek mintájára „pop-up” rovatot indítunk, hogy bemutassunk nektek néhány izgalmas blogot. Hétről hétre olyan magyar gasztrobloggereket látunk vendégül, akiknek az ebéd- vagy vacsorameghívására mi sem mondanánk nemet, sőt!
Alkalmi szerzőink nem csupán az egyik kedvenc receptjüket osztják meg veletek, hanem 10+1 villámkérdést is megválaszolnak, hogy még jobban megismerhessétek őket.
Rendhagyó módon kezdjük a plusz kérdéssel, mutasd be kérlek pár mondatban a blogod!
Gyerekkoromban a konyhában csakis egyetlen dolgot szerettem: enni. A saját háztartás hozta meg a kedvemet a gasztronómiához, illetve az, hogy lett valaki, akire süthetek, főzhetek. A legjobb receptjeimet pedig összeszedem az unokáimnak, de már blog formájában.
Orsi blogját ide kattintva éritek el, és érdemes őt követni az Instagramon is.
Van olyan étel, amin időtlen időkig – de legalábbis nagyon sokáig – el tudnál élni?
Rántott sajt leginkább sült krumplival, tartármártással és tejfölös uborkasalátával. Ezzel a fél életemet le tudnám élni.
Melyik nemzet konyhája áll hozzád a legközelebb?
Szeretem nagyon a magyar konyhát, de egy jó indiai curryt, egy spanyol paellát, esetleg egy igazi vékony tésztájú olasz pizzát is bármikor szívesen eszem vagy csinálok.
Ha 3 alapfűszert kellene választanod, melyek lennének azok?
A jó minőségű só teljesen egyértelmű. A szerecsendiót nagyon szeretem még, illetve a fahéjat, amit elképesztően sokféle módon lehet felhasználni. És persze a friss fűszernövények.
Van olyan étel vagy alapanyag, amit annyira nem kedvelsz, hogy legszívesebben eltörölnéd a föld színéről?
Nem igazán vagyok válogatós, de gesztenyével, mákkal és oroszkrém tortával üldözni lehetne.
Milyen ételeket készítesz a leggyakrabban?
Süteményt vagy desszertet heti kétszer készítek általában. Főzni olyan ételeket szoktam, amelyek gyorsan megvannak, viszont nem főzök kapkodva, hanem kiélvezem minden pillanatát, még a hagymapucolást is.
Van olyan konyhai eszköz, amit mindenkinek ajánlanál beszerzésre?
Egy jó szilikonos habzsák 4-5 különböző csővel szerintem megéri a befektetést. Macaronhoz, habcsókhoz elengedhetetlen. Tortákat lehet dekorálni vele, pohárkrémekhez szépen kinyomni a krémet vagy tányérdesszertekhez használni.
És olyan, amit teljesen feleslegesnek tartasz?
Valószínűleg annak, aki használ ilyet, nem felesleges, de én vettem 3 éve egy dinnye- és karalábévájót, ami a mai napig nem volt a kezemben. ☺
Ha 1 órád lenne a váratlanul bejelentkező barátaidnak készíteni valamit, milyen ételre esne a választásod?
Nagyon szeretem a vendégváró snackeket, készítenék humuszt, körözöttet, tojás- és padlizsánkrémet, marinált olajbogyót. Vágnék mellé különböző sajtokat, szalámikat, zöldségeket és pirított bagettet. Ha nem csak 1 órám lenne, pitát vagy grissinit kínálnék melléjük. És ha ne adj isten, késnek a vendégek, még egy gyors pohárkrémet is összedobnék.
Inkább sós vagy inkább édes?
Sósra édes és édesre sós. Ha nagyon muszáj választanom, akkor édes!
Ha lehetőséged nyílna együtt főzni és vacsorázni egy külföldi séffel, vagy más gasztroszemélyiséggel (lehet kortárs, de olyan személy is, aki már nincs köztünk) kivel ülnél egy asztalhoz?
Bár nem külföldi, de Mautner Zsófival. Minden receptje atombiztos és nagyon finom. Szoktam mondani, hogy Mautner Zsófi az én generációm Horváth Ilonája, az egzotikus, különleges ételek mellett nagyon sok alapreceptje is van, például a palacsinta receptjét 3 helyen is lementve őrzöm.
Bodzás panna cotta
Hozzávalók
4 pohárhoz- 4 db lapzselatin
- 3 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 5 dkg cukor
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 3-5 evőkanál bodzaszörp
- gyümölcsök és pisztácia a tetejére
Elkészítés
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
A tejet a habtejszínnel, a cukorral, a vaníliamagokkal és a bodzaszörppel feltesszük melegedni. (Nekem házi bodzaszörpből 5 kanál kellett bele, de ha boltiból készítjük, abból elég lehet 3 kanállal, kóstolgassunk!) Amikor már kellően meleg, de még nem forr a tejes keverékünk, levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinlapokat.
A panna cottát poharakba töltjük, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap dekorálhatjuk szezonális gyümölcsökkel és pisztáciával.