Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Töltött káposzta

A töltött káposzta a cigány konyha egyik szimbóluma, egyben a magyar konyha egyik jellegzetes étele. Rengeteg változata ismert, hiszen az egyik legősibb receptünk, szívesen próbálkozunk újdonságokkal, ezúttal azonban klasszikus családi receptet teszünk közzé.
2015. december 22.

Hozzávalók

  • 1 kisebb fej savanyú káposzta (kb.15 nagy levél)
  • 1 kg apró káposzta (aki kevésbé szereti, tehet bele kevesebbet)
  • 1 kg darált hús
  • 1 bögre rizs
  • füstölt hús (ez lehet oldalas, füstölt libaszárny, stb.) ízlés szerint
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1 üveg lecsó vagy paprika, paradicsom

  • bors
  • pirospaprika

Elkészítés

Az előkészítéssel kell kezdeni: átmossuk az apró káposztát, lecsepegtetjük.

Ezután összeállítjuk a tölteléket: lepirítom a hagymát (1 kiló húshoz 1 fej), majd hozzáadom a darált húst és a rizst (1 kiló húshoz 1 bögre). Ízlés szerint fokhagymát, sót, borsot, és piros paprikát. Jó alaposan eldolgozom, hogy egy viszonylag egynemű masszát kapjak. Én nem szoktam tojást adni a töltelékhez, de ha gombócokat is szeretnénk, akkor mindenképpen adjunk hozzá, hogy ne főjön szét.

A káposztaleveleket megmosom, és kivágom az erét. Ha túl nagyok a levelek, vagy kisebb töltelékeket szeretnék, akkor elvágom a leveleket.
Betöltöm a káposztalevelekbe a húst, és félrerakom.

Veszek egy nagy lábast, és pici zsírt vagy olajat öntök bele. Ráteszem az apró káposzta 1/3-ad részét, a lecsót, a füstölt húst (ez lehet kolbász, tarja, oldalas, stb.) majd a betöltött káposztát, és így rétegezem tovább.

Ha készen vagyok, akkor felöntöm vízzel, és lassú tűzön készre főzöm. Ha túl levesesnek találom a főzés végén vékonyan berántom.

Bodaggal vagy kaláccsal tálalom.

4/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Romani Gastro

Romani Gastro receptje

Szerkesztőink kedvencei

Sült paprikás húsgombóc

Sült paprikás húsgombóc

Néhány hete betegeskedtem, összeszedtem mindent, amit ilyenkor szokás. Amíg meg voltam fázva, addig örültem, ha bármit meg tudtam enni, de mikor kezdtem gyógyulni, éreztem, hogy valami olyanra van szükségem, ami újra energiát fog adni. Így született meg a gyógyító kápia paprikás, paradicsomos húsgombóc, ami valahol félúton van a töltött paprika felé, de nincs benne semmi felesleges cukor, csak sok zöldség. Igazi kényeztetés.
Padlizsános, lilahagymás máj

Padlizsános, lilahagymás máj

Igazi téli recept: padlizsán, hagyma, fűszerek. Semmi bonyolult, negyed óra alatt elkészül.
Mocskos tészta

Mocskos tészta

Mitől mocskos a mocskos tészta?! A következő receptünk lerántja a leplet a nagy titokról, miközben az egyik legkedvesebb és legegyszerűbb romás ételünket mutatjuk meg.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.