
Töltött káposzta
Hozzávalók
- 1 kisebb fej savanyú káposzta (kb.15 nagy levél)
- 1 kg apró káposzta (aki kevésbé szereti, tehet bele kevesebbet)
- 1 kg darált hús
- 1 bögre rizs
- füstölt hús (ez lehet oldalas, füstölt libaszárny, stb.) ízlés szerint
- 1 nagyobb fej hagyma
- 1 üveg lecsó vagy paprika, paradicsom
- só
- bors
- pirospaprika
Elkészítés
Az előkészítéssel kell kezdeni: átmossuk az apró káposztát, lecsepegtetjük.
Ezután összeállítjuk a tölteléket: lepirítom a hagymát (1 kiló húshoz 1 fej), majd hozzáadom a darált húst és a rizst (1 kiló húshoz 1 bögre). Ízlés szerint fokhagymát, sót, borsot, és piros paprikát. Jó alaposan eldolgozom, hogy egy viszonylag egynemű masszát kapjak. Én nem szoktam tojást adni a töltelékhez, de ha gombócokat is szeretnénk, akkor mindenképpen adjunk hozzá, hogy ne főjön szét.
A káposztaleveleket megmosom, és kivágom az erét. Ha túl nagyok a levelek, vagy kisebb töltelékeket szeretnék, akkor elvágom a leveleket.
Betöltöm a káposztalevelekbe a húst, és félrerakom.
Veszek egy nagy lábast, és pici zsírt vagy olajat öntök bele. Ráteszem az apró káposzta 1/3-ad részét, a lecsót, a füstölt húst (ez lehet kolbász, tarja, oldalas, stb.) majd a betöltött káposztát, és így rétegezem tovább.
Ha készen vagyok, akkor felöntöm vízzel, és lassú tűzön készre főzöm. Ha túl levesesnek találom a főzés végén vékonyan berántom.
Bodaggal vagy kaláccsal tálalom.
